Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg zijn vandaag de stoffelijke resten herbegraven van 3 militairen. Zij sneuvelden tijdens de Duitse inval in mei 1940. De graven van de soldaten Eduard Michels, Johannes Bronswijk en Ferdinand Leers stonden op de nominatie om te worden geruimd. Op verzoek van de Oorlogsgravenstichting zijn ze daarom overgebracht naar het Ereveld Grebbeberg.

Dit is gedaan door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL). Met deze herbegrafenissen in het bijzijn van nabestaanden geeft de landmacht invulling aan haar credo: Wij zijn verbonden met onze voorvaderen, wij eren onze gesneuvelden en wij zorgen voor onze gewonden. Een detachement van het 11e Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers & Jagers droeg de stoffelijke resten naar de laatste rustplaats. De soldaten dienden bij de regimenten Grenadiers en Jagers.

Eduard Michels

Eduard Michels (geboren 4 april 1919 te Amsterdam) was automonteur. Op 10 mei 1940 maakte hij als dienstplichtige deel uit van de 48e Compagnie Pantserafweergeschut. Michels was daar motorrijder. Hij ging op patrouille toen zijn commandant om vrijwilligers vroeg. Tijdens deze verkenning reed de sectie in het dorpje Heenweg onder ’s Gravenzande in een hinderlaag van Duitse parachutisten. Hierbij sneuvelde Michels. 

Johannes Bronswijk

Johannes Bronswijk (geboren 28 juni 1920 te Naaldwijk) was tuinarbeider. In oktober 1939 kwam hij als dienstplichtige bij het Regiment Jagers. Op 10 mei 1940 sneuvelde Bronswijk in de vroege ochtend, tijdens de felle gevechten met Duitse luchtlandingseenheden op het vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Ferdinand Leers

Ferdinand Leers (geboren 10 juli 1919 te Purmerend) werd in augustus 1939 als dienstplichtige ingedeeld bij het Regiment Jagers. In mei 1940 werd hij door de Duitsers gevangen genomen, maar kwam een maand later vrij. Eind april 1943 moest Leers, opnieuw als krijgsgevangene, werken in de Duitse industrie. Naarmate de oorlog vorderde werden de omstandigheden in de krijgsgevangenenkampen slechter. Op 11 februari 1945 bezweek Leers in het Duitse Aschersleben door ziekte.