Marine houdt schepen aan de kade

De Koninklijke Marine vaart vanwege corona per direct niet meer uit, tenzij strikt noodzakelijk. Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan, gelden aangescherpte quarantainemaatregelen.

Vergroot afbeelding Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen op zee met op achtergrond zonnestralen op het water.
Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen tijdens een eskaderreis naar Noorwegen (Archieffoto november 2019).

Het besluit is genomen nadat op verschillende schepen coronabesmettingen zijn geconstateerd. Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar.

Strikt quarantaineregime

Voor schepen die nu móeten uitvaren, geldt dat ze alleen nog  vertrekken na een strikt quarantaineregime met aangescherpte maatregelen.

Zo mag de bemanning bij een reis die langer dan 24 uur varen is van Den Helder niet langer meer in thuisisolatie. Dat blijkt niet effectief genoeg. De enige manier is dat iedereen 10 dagen op een afgesloten plek, bijvoorbeeld een kazerne, blijft.

Zo zit de bemanningsleden van Zr.Ms. Van Amstel nu in isolatie op het Walaardt Sacré Kamp. Zij moeten opwerken voor een NAVO-inzet deze zomer.

In de Defensiekrant vertelt eskadercommandant commandeur Ad van de Sande meer over de impact op de marine.