Uitdagende condities voor mariniers bij wintertraining Noorwegen

Een tweede grote groep mariniers is vandaag naar Noorwegen vertrokken voor de jaarlijkse wintertraining. De Noren drongen er sterk op aan om de internationale Joint Arctic Training ondanks alles door te laten gaan.

Vergroot afbeelding Een militair voertuig rijdt door sneeuwlandschap.
Archieffoto: Het Korps Mariniers doet jaarlijks een wintertraining in Noorwegen.

De commandant van de Noorse Landstrijdkrachten generaal-majoor Lars Lervik benadrukte het belang voor vertrek nogmaals aan Commandant Korps Mariniers brigade-generaal Jan Hut. Ook de Noorse ministers van Defensie en Volksgezondheid drongen sterk aan op doorgang van de oefening Joint Viking. Deze zorgt voor extra veiligheid voor het land.

Hut: “Het Korps Mariniers moet waar, wanneer en onder welke omstandigheden dan ook gereed zijn en dat betekent dat we ook nu moeten blijven trainen. Het omgaan met moeilijke omstandigheden als deze is juist de kracht van het Korps Mariniers.”

COVID-19

In aanloop naar de Joint Arctic Training zijn alle mariniers thuis in quarantaine geweest en vervolgens getest op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Iedereen die negatief is getest, mocht vandaag op het vliegtuig naar Noorwegen. Bij aankomst worden zij direct opnieuw getest.

In Noorwegen gelden daarnaast strenge maatregelen. Zo is dagelijks contact met de Noorse GGD, zijn mondkapjes verplicht en moet iedereen minstens 2 meter afstand van elkaar houden. De 2 groepen blijven bovendien in hun eigen bubbel. Na 10 dagen gaan de groepen gezamenlijk verder met de training vanuit kamp Skjold.

Speciaal programma

De eenheden trainen zichzelf. Dat gebeurt met een speciaal ontwikkeld programma, waarbij ze door specialisten geadviseerd worden. Tijdens de wintertraining worden onder meer nieuwe procedures getest en gaat een speciaal opgerichte eenheid nieuwe producten testen.

De omstandigheden zijn verre van aangenaam. Er ligt weliswaar weinig sneeuw, maar het is wel erg koud. Daarnaast wordt rekening gehouden met de komst van storm Frank, die windsnelheden van 120 kilometer per uur met zich meebrengt. Amerikaanse mariniers zijn om die reden al geëvacueerd naar Harstad.