Waardering voor militaire gezondheidszorg

Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) blijft vernieuwen. Het centrum levert al geneeskundige opleidingen, trainingen en kennisproducten voor de operationele gezondheidszorg. Maar ook in de strijd tegen het coronavirus staat het DGOTC klaar voor medisch personeel. Minister Ank Bijleveld complimenteerde de afdeling tijdens haar bezoek voor hun flexibiliteit.

Vergroot afbeelding Minister Ank Bijleveld en 2 militairen voor het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum.
Minister Ank Bijleveld bezoekt Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum.

Het centrum werd onlangs al genomineerd voor de Futureproof Award. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een overheidsorganisatie die voorop loopt met verjonging en toekomstgericht is. DGOTC voerde de laatste jaren onderwijsvernieuwingen door, waaronder ‘blended learning’. “Daardoor kan ik zelf mijn dag indelen en beslissen of ik kies voor theorie of praktijk”, vertelt een marinier die in opleiding is tot gewondenhelper. “En belangrijker: door wat ik hier leer, ben ik zelfverzekerder. Ik weet wat ik doe en waarom ik het doe.”

Volgens de minister bewijst het centrum zichzelf niet alleen door alle vernieuwingen, maar ook tijdens de coronacrisis. Er werd een teststraat nagebouwd om testafname te oefenen en ook voor het ondersteunen bij vaccineren wordt medisch personeel in rap tempo klaargestoomd.

Vergroot afbeelding Minister Bijleveld in een opleidingsruimte voor bedrijfshulpverlening. 2 militairen zitten op de grond aan weerszijden van een beademingspop.
Het DGOTC levert geneeskundige opleidingen, trainingen en kennisproducten op het gebied van militaire gezondheidszorg. In de coronacrisis komt daar ook infectiezorg bij.

Schakelen

Het DGOTC traint medisch personeel om onder operationele omstandigheden levensreddende handelingen uit te voeren met de soms beperkte middelen. Bijleveld: “Langdurige bestrijding van een virus is heel anders dan traumazorg. Maar ons medisch personeel maakt zich de situatie snel eigen. Dat is kenmerkend voor militairen; flexibel zijn. Dat zie je nu terug in de strijd tegen COVID-19.”

Zo’n 1.000 militairen staan dankzij het DGOTC gereed als ondersteuning bij het vaccineren en om te werken in de teststraten. Nog eens 250 militairen springen bij in onder meer het Universitair Medisch Centrum Utrecht en verzorg- en verpleegtehuizen.