Eenheden Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) bestaat uit 2 squadrons, 1 batterij, 1 Duits bataljon, een opleidings- en trainingscentrum en een kenniscentrum.

Vergroot afbeelding 3 Fennek-verkenningsvoertuigen SWP (Stinger weapon platform) op het strand in Polen, Ustka, tijdens de oefening Tobruq Legacy (juni 2019).
3 Fennek-verkenningsvoertuigen SWP (Stinger weapon platform) op het strand in Polen, Ustka, tijdens de oefening Tobruq Legacy (juni 2019).

13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’

Het AGBADS-, UDIS- en Stinger-peloton zijn bij 13 Luchtverdedigingsbatterij ondergebracht. De batterij zorgt hiermee voor de luchtverdediging op middellange tot zeer korte afstand. 13 Luchtverdedigingsbatterij bestaat uit een staf, een verbindingsgroep en 4 operationele vluchten.

De volgende 2 vluchten vormen samen AGBADS (army ground based air defence system):

  • De radarsystemen TRML en AN/MPQ-64, de vuurleiding en AMRAAM-pelotons.
  • Het Stinger-peloton zorgt voor de luchtverdediging met het Fennek-verkenningsvoertuig SWP (Stinger weapon platform) en Stinger Manpad (vanaf de schouder gelanceerd).

De andere 2 vluchten van 13 Luchtverdedigingsbatterij:

  • Het Counter Rockets, Artillery and Mortar-peloton detecteert van raketten, artilleriegranaten, mortieren en drones met UDIS.
  • Het logistiek peloton zorgt voor onderhoud, bevoorrading en berging.
Vergroot afbeelding Een AMRAAM-raket verlaat de canister van de lanceerinrichting tijdens een 'live fire'-oefening op Kreta (oktober 2015).
Een AMRAAM-raket verlaat de canister van de lanceerinrichting tijdens een 'live fire'-oefening op Kreta (oktober 2015).

De batterij draagt de naam Ypenburg sinds 1999. Deze symboliseert de relatie met 13 Batterij Luchtdoelartillerie uit de meidagen van 1940. De batterij stond toen ter verdediging van de regering in Den Haag even ten noorden van het voormalige vliegveld Ypenburg.

De eenheid was op 10 mei betrokken bij de slag om Ypenburg. De batterij moest zware klappen verduren, waaronder een voltreffer op een vuurmond met 5 dodelijke slachtoffers. Onder grote vijandelijk druk gaf de batterij de stelling op. In de omgeving Voorburg verdedigde de batterij zich die dag heldhaftig en deed zelfs mee aan de herovering van vliegveld Ypenburg. De eerste oorlogsdag koste 10 man van de batterij het leven.

800 Ondersteuningssquadron

800 Ondersteuningssquadron bestaat uit een staf en 3 vluchten (deeleenheden) met elk een specifieke taak. De CIS-vlucht (communicatie- en informatiesystemen) zorgt voor de data- en stemcommunicatie tussen de operationele eenheden. De logistieke vlucht zorgt voor de bevoorrading en het transport. De Force Protection-vlucht bewaakt en beschermt de eenheden.

Vergroot afbeelding 802 Patriot-squadron vuurt 1 van 6 Patriot-raketten af tijdens een internationale oefening op McGregor missile range (Fort Bliss, New Mexico, USA, juni 2016).
802 Patriot-squadron vuurt 1 van 6 Patriot-raketten af tijdens een internationale oefening op McGregor missile range (Fort Bliss, New Mexico, USA, juni 2016).

802 Patriot-squadron

802 Patriot-squadron is verantwoordelijk voor de inzet van het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Dit luchtverdedigingssysteem bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale, lanceerinstellingen en stroomvoorziening. Vanuit mobiele commandoposten worden de eenheden aangestuurd.

802 Squadron bestaat uit een staf en 5 vluchten: een logistieke vlucht, een commandovoeringsvlucht en 3 Patriot-vluchten, de zogenoemde vuureenheden met de daadwerkelijke wapensystemen. Het commandovoering element stuurt deze aan en is de verbindende schakel met het hogere niveau. De logistieke vlucht zorgt voor het onderhoud en logistieke ondersteuning.

Opleidings- en Trainingscentrum

Het Opleidings- en Trainingscentrum verzorgt alle luchtverdedigingsopleidingen en specifieke rijopleidingen en ondersteunt (internationale) trainingen. Het centrum heeft een groot aantal geavanceerde wapensysteemsimulatoren.

Kenniscentrum Grondgebonden Luchtverdediging

Het kenniscentrum zorgt voor het verkrijgen, borgen en delen van kennis op het gebied lucht- en raketverdediging. Met deze kennis wordt ook sturing gegeven aan de (in)richting van de DGLC. Het centrum zorgt verder voor technische en tactische documentatie en procedures en ondersteunt en adviseert bij de aanschaf van nieuwe systemen en materieel.

Flugabwehrraketengruppe 61

Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid. Met haar wapensystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker aan de Duitse Oostzeekust. Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit 4 squadrons:

  • 1 Mantis-squadron.
  • 3 LeFlaSys Squadron.
  • Het HQS-squadron zorgt voor logistieke ondersteuning, communicatie- en informatieverbindingen en ondersteunt met de LÜR radar.
  • Het trainingssquadron traint het personeel met simulatoren voor alle wapensystemen.