Geschiedenis Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) ontstond in 2012 door samenvoeging van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht en het Commando Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht. Het doel was meer doelmatigheid en efficiëntie.

In 2007 arriveerden de eerste eenheden van het Commando Luchtdoelartillerie op Luchtmachtbasis De Peel. Daar was de Groep Geleide Wapens gestationeerd. In 2009 volgde het besluit om hier 1 eenheid van te maken. Ondergebracht bij de Koninklijke Landmacht. Op 29 maart 2012 vond de oprichtingsceremonie plaats. Luchtmachtbasis De Peel was toen al omgedoopt tot Luitenant-generaal Bestkazerne.

Missies luchtverdedigers

Als afzonderlijke landmacht- en luchtmachteenheden zijn de luchtverdedigers verschillende keren ingezet, onder meer in Israël en Turkije tijdens de Golfoorlog, in Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Irak en Afghanistan.

De eerste inzet voor het nieuwe DGLC volgde binnen een jaar na oprichting. Vanaf januari 2013 beschermden 2 Patriot-luchtverdedigingssystemen de Turkse stad Adana en zijn inwoners tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.