Zr.Ms. Vlaardingen terug na mijnenjagen in NAVO-vlootverband

Zr.Ms. Vlaardingen is zojuist teruggekeerd in de haven van Den Helder. Sinds augustus maakte de mijnenjager deel uit van een NAVO-vlootverband in de noordelijke wateren van het verdragsgebied. Het schip nam deel aan diverse oefeningen, maar ruimde ook de nodige explosieven.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Vlaardingen met enkele bemanningsleden in de haven van Den Helder.
Zr.Ms. Vlaardingen is zojuist teruggekeerd in de haven van Den Helder.

Zr.Ms. Vlaardingen maakte de afgelopen 3,5 maand met een 35-koppige bemanning deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee. Het gaat bijvoorbeeld om zeemijnen, vliegtuigbommen en andere munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze explosieven vormen nog steeds een gevaar voor de koopvaardij, visserij en het milieu.

De mijnenjager maakte 1 Duitse en 3 Russische mijnen en 1 Duitse torpedo uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Dat gebeurde vlakbij Letland. Daarnaast ondersteunde het schip bij het inspecteren van een onderwaterkabel in Litouwse wateren.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Vlaardingen nadert de haven van Den Helder.
Het schip nam deel aan diverse oefeningen, maar ruimde ook de nodige explosieven.

Grootschalige oefeningen

Zr.Ms. Vlaardingen deed tijdens de NAVO-inzet mee aan een aantal grootschalige oefeningen. Dat waren onder meer Sandy Coast, Northern Coasts en Freezing Winds.

Bij deze laatste training voerde het schip een mijnenjacht uit tussen 6.500 eilanden in de Finse archipel, onder arctische omstandigheden. Dat betekende in dit geval dat het sneeuwde en de temperatuur was gedaald tot tussen de -15 en -20 graden.

Volgens de commandant van de Vlaardingen was een ander hoogtepunt de uitwisseling met de Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen. Zowel het schip als de kazerne van de versterkte NAVO-aanwezigheid in Rukla werden bezocht.

Vergroot afbeelding Het thuisfront wacht op de kade op de bemanning.
Het thuisfront wacht op de kade op de bemanning.

Snelle reactiemacht

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.

Vorig jaar keerde Zr.Ms. Vlaardingen terug na een vergelijkbare NAVO-inzet. Dat was met de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2) in de Middellandse Zee.