Mijnenjagers versterken patrouilles vanwege beschadigde onderzeese kabels

Het NAVO-vlootverband SNMCMG1 intensiveert de patrouilles op de Oostzee. Dit omdat 2 onderzeese kabels tussen Estland en Zweden zijn beschadigd. Nederland maakt met Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van het eskader mijnenjagers.

Vergroot afbeelding De Zr.Ms. Vlaardingen.
Zr.Ms. Vlaardingen.

Om verdachte activiteiten op tijd bloot te leggen, houdt het bondgenootschap de situatie op de Oostzee ook vanuit de lucht goed in de gaten. Daarvoor zijn maritieme verkenningsvliegtuigen, AWACS-radartoestellen en drones ingezet.

Infrastructuur veilig houden

Sinds de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in september 2022 versterkte de NAVO de patrouilles al in de buurt van kritieke infrastructuur. Eerder dit jaar zette de alliantie ook een coördinatiecel in om onderzeese infrastructuur veilig te houden.

Vergroot afbeelding Marineduikers in een rubberboot op zee, op de achtergrond Zr.Ms. Vlaardingen.
Marineduikers aan het werk.

Zr.Ms. Vlaardingen binnen snelle reactiemacht

De Vlaardingen heeft een 35-koppige bemanning en vaart sinds augustus voor de SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1). Ook de Belgische BNS Crocus is ingezet voor de NAVO reactiemacht. Het vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee.

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.