Marineschepen trotseren winterse omstandigheden tijdens Freezing Winds

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp en mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen deden de afgelopen 2 weken mee aan Freezing Winds. Deze door Finland georganiseerde NAVO-oefening speelde zich af in de Golf van Finland en de Finse archipel. Beide schepen maken deel uit van een NAVO-vlootverband.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp gezien vanaf het Duitse fregat FGS Hessen.
Zr.Ms. Tromp gezien vanaf het Duitse fregat FGS Hessen.

Met zo’n 30 schepen, 16 vliegtuigen en 4.000 militairen oefenden de 8 deelnemende landen onder meer hoe ze hun militaire samenwerking kunnen versterken. Behalve Nederland waren dat Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Zweden. Het laatste land zit nog in het proces om toe te treden tot de NAVO, maar is al jaren een trouwe partner. De eenheden trainden onder arctische omstandigheden, wat een beroep deed op hun aanpassingsvermogen.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Vlaardingen met andere schepen van de SNMCMG1.
Zr.Ms. Vlaardingen is onderdeel van de SNMCMG1.

Mijnenjacht

Zr.Ms. Vlaardingen is momenteel onderdeel van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Het schip voerde een mijnenjacht uit in de Finse archipel. Daarbij maakte het een aantal routes vrij voor andere militaire eenheden. Daarnaast kon de bemanning oefenen met het lokaliseren, classificeren en identificeren van een diversiteit aan oefenmijnen. De onderwatercondities, weersomstandigheden en de vele eilanden dicht bij elkaar zorgden voor een uitdagende training.

Vergroot afbeelding NH90-maritieme gevechtshelikopter landt op Zr.Ms. Tromp.
Zr.Ms. Tromp deed met de NH90-maritieme gevechtshelikopter mee aan de oefening.

Drones

Zr.Ms. Tromp maakte met de NH90-maritieme gevechtshelikopter deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het schip trainde onder meer met gevechtsvliegtuigen. Het Fire Support Team oefende met het schieten op drones.

Tijdens Freezing Winds nam het schip na 3 maanden afscheid van SNMG1.  Vandaag komt Zr.Ms. Tromp weer aan in Den Helder.

Finland

Finland organiseerde Freezing Winds dit jaar voor het eerst sinds het is toegetreden tot de NAVO. De oefening droeg bij aan de verdere integratie van de Finse strijdkrachten binnen de NAVO en aan de internationale samenwerking.

Vorig jaar werd de oefening ook door Finland gehost, maar het land zat toen nog in het proces om toe te treden. De Koninklijke Marine deed vorig jaar eveneens mee aan deze jaarlijkse oefening.

Freezing Winds startte op 20 november in de haven van Turku in Finland en is vandaag afgelopen.