Zr.Ms. Zeeland

Zr.Ms. Zeeland is een patrouilleschip (ocean-going patrol vessel - OPV) van de Holland-klasse. Tot deze klasse behoren ook de Friesland, Groningen en Holland. Op de boeg van de Zr.Ms. Zeeland staat de NAVO-aanduiding van het patrouilleschip: P841.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Zeeland.
Zr.Ms. Zeeland.

Patrouilleschip

De patrouilleschepen van de Holland-klasse zijn inzetbaar voor veel taken binnen antipiraterijmissies, counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

Geschiedenis Zr.Ms. Zeeland

  • Kiel gelegd: 21 september 2009.
  • Te water gelaten: 20 november 2010.
  • In dienst gesteld: 23 augustus 2013.

De Zeeland werd als het tweede patrouilleschip van de Holland-klasse gebouwd. Het patrouilleschip is helemaal gebouwd in Vlissingen. Daar is het tijdens Sail Vlissingen 2013 officieel in dienst gesteld bij de marine.

Video: Patrouilleschepen

Voorgangers

De Zeeland is het 25e marineschip dat deze naam draagt. Het vorige marineschip dat onder de naam Zeeland voer was een onderzeebootjager. Deze voorganger is van 1955 tot en met 1979 bij de marine in gebruik geweest.

Waar komt de naam vandaan?

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland is vernoemd naar de provincie Zeeland.

Embleem

Het scheepsembleem is afgeleid van het wapen van de provincie Zeeland. Het betreft hier de versie die op 4 december 1948 bij Koninklijk Besluit officieel is vastgesteld. De wapenspreuk luidt 'Luctor et Emergo'. Latijn voor 'Ik worstel en kom boven'. De spreuk stamt uit 1586 en komt voor op een destijds geslagen penning met het wapen van Zeeland aan de achterkant. Het Zeeuwse wapen laat een leeuw zien die worstelt met de golven. 

De relatie tussen wapen en spreuk lijkt overduidelijk, maar schijn bedriegt. Het Zeeuwse wapen bestaat uit 2 delen. De bovenste helft toont een klimmende leeuw voor de helft afgebeeld. De onderste helft toont geen zee maar 6 golvende banen. De spreuk slaat niet op het gevecht met de zee maar op het gevecht met Spanje in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).