Luchtmacht in de Verenigde Staten

Een aantal luchtmachtmilitairen werkt in de Verenigde Staten. Bij ambassades en bedrijven, maar vooral bij vliegeropleidingen op verschillende legerbases. Het opleiden gebeurt hier vanwege de ongekende trainingsmogelijkheden vergeleken met Nederland, bijvoorbeeld qua grootte en schietmogelijkheden. Het gaat om (militaire) contactpersonen van Defensie en de luchtmacht, maar ook om complete eenheden. Een overzicht van opleidingslocaties.

Fort Rucker voor helikopteropleiding

Op de legerbasis Fort Rucker volgen Nederlandse militairen de Initial Entry Rotary Wing. Dit is de eerste opleiding in de specialisatie tot helikoptervlieger. Ze vliegen daarvoor met de TH-67-trainingshelikopter. Hierna stromen de cursisten door naar een van de 3 vervolgopleidingen op deze legerbasis in Alabama.

Jaarlijks volgen 22 Nederlandse vliegers een vliegopleiding op Fort Rucker. Daarnaast volgen hier ieder jaar 2 Apache-vliegers en 2 Chinook-vliegers de opleiding tot Maintenance Test Pilot.
Op de Amerikaanse basis krijgen vliegers ook hun vervolgopleiding voor de Apache of de Chinook. Vliegers die in Nederland Cougar of NH90 gaan vliegen, krijgen op Fort Rucker de Blackhawk-opleiding. Als ze klaar zijn, krijgen de cursisten zowel de Nederlandse vliegerwing als de US Army Aviation Wing.
Het vaste Nederlandse detachement op Fort Rucker bestaat uit een commandant, 5 vliegerinstructeurs en een administratieve kracht.

Fort Hood voor training Apache en Chinook

Op de legerbasis Fort Hood staan 8 Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en 6 Chinook-transporthelikopters voor trainingen. 302 Squadron verzorgt hier onder meer een 5-weekse training voor helikopterbemanningen samen met luchtmobiele eenheden.

Aspirant-helikoptervliegers volgen eerst in Fort Rucker de opleiding AH64 Apache Track. Als ze deze opleiding halen, gaan ze met hun vliegbrevet naar Fort Hood. Hier krijgen ze hun Initiële Missie Kwalificatie Training en leren ze bijvoorbeeld vliegen tijdens gevechtsmissies. Elk jaar zijn er 2 klassen met in iedere klas 4 cursisten.

Operationele Apache-vliegers gaan jaarlijks naar Fort Hood om hun getraindheid op peil te houden. Deze training duurt 4 weken.

Het vaste detachement in Fort Hood bestaat uit 6 functies (2 vliegers en 4 logistieke medewerkers).

Fort Sill voor luchtverdediging vanaf de grond

Op legerbasis Fort Sill bij de stad Lawton zit de Amerikaanse geleidewapenopleiding. Een luchtmachtofficier onderhoudt daar de contacten met Amerikaanse geleidewapencollega’s, -oefeningen en -industrie. Hij coördineert ook trainingen voor Nederlands geleidewapenpersoneel.

Sheppard voor opleiding jachtvliegers

Op Sheppard Air Force Base worden vliegers opgeleid tot jachtvlieger. In Sheppard vliegen ze nog geen F-35. Het eerste deel van de opleiding vliegen ze een T-6-lesvliegtuig. Gevolgd door een opleiding op de T-38C-straaljager.

De vliegers volgen op Sheppard ook nog de zogeheten Introduction to Fighter Fundamentals (IFF). Dit doen ze op de AT-38C. Met dit jachtvliegtuig trainen ze het gebruik van wapens.

Het vaste detachement bestaat uit gemiddeld 18 vlieginstructeurs en 1 administrateur. Elke keer volgen zo’n 10 Nederlandse leerlingen de opleiding in Sheppard.

Na hun opleiding op Sheppard verhuizen de Nederlandse vliegers naar Luke Air Force Base voor de F-35-opleiding.

Luke voor opleiding F-35

Op Luke Air Force Base nabij Phoenix in Arizona staan 8 Nederlandse F-35´s voor opleidingen. Het Nederlandse detachement dat de opleidingen verzorgt, bestaat uit 13 medewerkers.

De luchtmacht gebruikt de F-35’s in Arizona voor:

  • De initiële F-35-opleiding voor nieuwe F-35-vliegers die hun jachtvliegopleiding op Sheppard Air Force Base hebben gehaald.
  • De opleiding tot F-35-vlieginstructeur. Deze instructeurs mogen daarna F-35-vliegers trainen.

Edwards voor test en evaluatiefase F-35

Een detachement van 323 Squadron huisvest op Edwards Air Force Base in Californië voor de operationele test- en evaluatiefase (OT&E) van de F-35.