Gevechtseenheden

Infanteristen met pantservoertuigen vormen samen met verkenners de gevechtseenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade. De brigade bestaat uit 2 pantserinfanteriebataljons en een brigadeverkenningseskadron. Ook beschikt de brigade over een Nederlandse compagnie binnen een Duits tankbataljon.

Tankbataljon

Het 414 Pantserbataljon is een Duits-Nederlandse eenheid die gevechtskracht levert in de vorm van vuur en beweging door de Leopard 2 A6-gevechtstank. De eenheid werkt vanuit Bergen in Duitsland.

Pantserinfanteriebataljons

Infanteristen leveren het grondgevecht. De pantserinfanteristen verplaatsen zich per gepantserde rupsvoertuigen naar het front. De pantserinfanterie van 43 Gemechaniseerde Brigade bestaat uit:

  • 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso;
  • 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland.

De samenstelling en taken van deze bataljons zijn hetzelfde.

Het belangrijkste voertuig van de pantserinfanterie is het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Dit rupsvoertuig is dankzij z’n 35mm-snelvuurkanon in staat tot robuust optreden.

Verkenningseskadron

Het verkenningseskadron verzamelt gegevens over sterkte, locatie, commandoposten, logistieke installaties en plannen van de tegenstander. Met de verzamelde gegevens kan de brigade (tegen)maatregelen nemen of offensieve acties voorbereiden.

De verkenningsacties gebeuren met de gepantserde Fennek-verkenningsvoertuigen. Die zijn relatief stil en laag, wat onopvallend optreden mogelijk maakt.

Het eskadron is:

  • 43 Brigade Verkennings Eskadron Huzaren van Boreel.

Overige taken van de verkenners zijn:

  • de begaanbaarheid van bruggen en routes bepalen;
  • beveiligen van de brigade rondom;
  • bewakingsopdrachten;
  • konvooien begeleiden.