Directie Wapensystemen & Bedrijven

De Directie Wapensystemen & Bedrijven bestaat uit de Directie Wapensystemen en 3 ketenlogistieke bedrijven.

Directie Wapensystemen

De Directie Wapensystemen levert technische kennis voor behoeftestelling, verwerving, instandhouding en afstoting van maritieme systemen, grondgebonden wapensystemen en luchtvaartsystemen. Ze zorgt dat alle krijgsmachtdelen altijd over het modernste en meest effectieve materieel beschikken.

Met wapensysteemmanagement zorgt de directie voor het verbeteren van de veiligheid, inzetbaarheid, betaalbaarheid en waardebehoud van wapensystemen. Bij dat laatste wordt ook gelet op de te verwachte prestaties van het materieel.

Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf (KPU-bedrijf)

Elke militair krijgt van Defensie kleding zoals een uniform, camouflagepak en schoenen. Maar ook persoonsgebonden uitrusting zoals een slaapzak, veldfles en zakmes. Het KPU-bedrijf zorgt hiervoor. Elke keer dat een militair op uitzending gaat, krijgt hij de spullen die voor die missie nodig zijn. Bijvoorbeeld zandkleurige kleding voor woestijngebieden en ski’s voor poolgebieden.

Defensie Munitiebedrijf

Het Defensie Munitiebedrijf levert alle munitie binnen de krijgsmacht tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en grootkaliber.

Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf

De wapensystemen, schepen, vliegtuigen en voertuigen van Defensie moeten op alle plekken brandstof en andere bedrijfsstoffen kunnen krijgen. Het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf zorgt hiervoor. Het levert brandstof, oliën, smeermiddelen, chemicaliën en onderhoudsmiddelen voor alle Defensielocaties in Nederland.

Voor brandstof naar civiele en militaire vliegvelden heeft Defensie een eigen pijpleidingnetwerk. De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) verzorgt en bewaakt het transport.