Contact houden tijdens uitzending

Het is natuurlijk fijn om tijdens de uitzending contact te houden met uw relatie. Dat maakt het na thuiskomst makkelijker om samen de draad weer op te pakken. 

Contact per telefoon

Waar mogelijk zorgt Defensie bij een uitzending voor een zogenoemde welfare-telefoonaansluiting waarmee uw relatie naar huis kan bellen.

Bellen via een eigen mobiele telefoon kan soms ook. De commandant van de eenheid bepaalt wanneer dit wel of niet veilig kan. Soms staat hij geen contact per telefoon toe, omdat dit de veiligheid en missie in gevaar brengt. Zo zijn mobiele telefoons makkelijk af te luisteren. Daarnaast is de plek ervan op 10 meter nauwkeurig te achterhalen. Voor elke missie kan dit anders zijn. Tijdens de thuisfrontdagen krijgt u actuele informatie.

Contact per e-mail

In de meeste gevallen kunt u ook contact houden per e-mail. De commandant van de eenheid kan om dringende redenen e-mailverkeer verbieden. Denk dan aan veiligheid voor de missie. Tijdens de thuisfrontdagen krijgt u actuele informatie. Ook bij e-mailcontact raadt Defensie u aan voorzichtig te zijn met de informatie die u met elkaar deelt.

Contact per post

Defensie raadt u aan om (ook) per post contact te houden. De afzender kan zijn of haar verhaal kwijt en het eventueel eerst nog even teruglezen. Ook de ontvanger kan op elk moment van de dag de brief nog eens herlezen. Verder kunt u elkaar in een brief volkomen privé informeren over wat u bezig houdt. Lees ook de voorwaarden voor postverzending.

Online chatten

Als uw relatie toegang heeft tot een computer met internet kunt u ook chatten. Dit is niet mogelijk vanaf schepen. In sommige gebieden is chatten niet mogelijk door slecht bereik. 

Veiligheid bij communicatie

Welke communicatievorm u ook kiest, denk aan de veiligheid van de militairen. Bijvoorbeeld:

  • Bedenk wat de gevolgen zijn als de informatie die u deelt in verkeerde handen valt. Denk dan aan vertrouwelijke informatie zoals adressen en telefoonnummers.
  • Wissel geen informatie uit over operationele zaken.
  • Vraag uw relatie niet naar toekomstige bezoeken van ministers of andere hoogwaardigheidsbekleders.
  • Respecteer dat uw relatie niet alle belevenissen met u mag delen.