Beveiliging op vliegvelden

Iedereen die met een vliegtuig uit Nederland vertrekt of binnenkomt, krijgt te maken met verschillende veiligheidscontroles.

Op alle Nederlandse burgerluchthavens, zoals Schiphol Airport en Rotterdam The Hague Airport houdt de marechaussee toezicht op de particuliere beveiligingsbedrijven. Zij voeren de veiligheidscontrole op bagage en passagiers uit. Als er gevaarlijke voorwerpen worden aangetroffen, neemt de marechaussee maatregelen voor passagiers en vliegtuig. Daarbij voert ze op de luchthavens beveiligingssurveillances uit. Bij risicovolle vluchten neemt de marechaussee extra beveiligingsmaatregelen. Bijvoorbeeld door air marshals in te zetten.

Video: beveiliging op luchthavens

Op onze luchthavens houdt de Koninklijke Marechaussee toezicht op de grenzen. We voeren controles uit op passagiers. We vervullen de politietaken. We surveilleren. Zodat de luchthavens veilig blijven. En we treden op bij calamiteiten. Ook in het Caribisch gebied controleren wij de luchthavens. Bij risicovolle vluchten nemen wij extra beveiligingsmaatregelen. Zo werken wij aan de veiligheid van Nederland. 

De Koninklijke Marechaussee. Als het er op aankomt. 

Politietaak

Op de toegewezen luchthavens in Nederland en in het Caribisch gebied voert de marechaussee de politietaak uit. De marechaussees zijn onder andere verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde, hulpverlening en misdaadpreventie.

Rechercheurs van de marechaussee werken in teams die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke vorm van criminaliteit. Bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Hiervoor werkt zij onder andere nauw samen met de Douane. Ook bij onderzoek naar overvallen en mensensmokkel is de marechaussee betrokken. Dit geldt niet alleen op luchthavens, maar ook bij de landgrenzen en zeegrenzen.

Speurhonden

De marechaussee zet speurhonden in bij het zoeken naar wapens, drugs, geld of explosieven en bij bommeldingen.

Toezicht beveiliging burgerluchtvaart

Naast de Koninklijke Marechaussee hebben ook veel private bedrijven een verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de burgerluchtvaart. Namens de minister van Justitie en Veiligheid houdt de marechaussee toezicht op deze bedrijven.