Falcon Leap 2023

De internationale luchtlandingsoefening Falcon Leap vond plaats van 4 tot en met 15 september 2023. Vanaf Vliegbasis Eindhoven oefenden militairen van de landmacht en luchtmacht boven Nederland en België het droppen van ladingen en parachutisten.

De training was nodig zodat de landen niet alleen vandaag, maar ook morgen samen gereed zijn voor inzet.

Droppen van ladingen

Tijdens de eerste week oefenden militairen het droppen van vracht (container delivery system) boven de Marnewaard, Ginkelse Heide en locaties in België. 

Droppen van parachutisten

De tweede week stond in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landden op diverse locaties in Gelderland, Noord-Brabant, Groningen en België.

Op zaterdag 16 september nam een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede.

13 deelnemende landen

Aan Falcon Leap deden 13 landen mee. Naast Nederland waren dat Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

De oefening richtte zich op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. Door te oefenen met personeel, uitrusting en vliegtuigen van andere landen verbeteren de deelnemers hun procedures en samenwerking (de interoperabiliteit).

Organisatie

Falcon Leap werd georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De transportvliegtuigen van 336 Squadron van het Air Mobility Command van de Koninklijke Luchtmacht zorgden samen met internationale partners voor het luchttransport. 

Deelnemende transportvliegtuigen

  • Nederlandse C-130H
  • Duitse A-400M
  • Roemeense C-27J
  • Italiaanse C-130J
  • Poolse C-295
  • Griekse C-130H

Infographic: oefening Falcon Leap 2023