Nederlandse militairen springen ter herdenking van D-Day

Het was een indrukwekkend schouwspel boven het Franse Sainte-Mère-Eglise. Meer dan 1.300 parachutisten, onder wie 55 Nederlandse militairen, sprongen gisteren uit militaire vliegtuigen. De paradropping had alles te maken met D-Day. Deze invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd afgelopen week groots herdacht in Normandië.

Vergroot afbeelding Zo’n 20 parachutisten springen uit een vliegtuig en hangen naast elkaar in de lucht.
De parachutisten sprongen ter ere van 80 jaar D-Day.

De parasprong boven het Normandische plaatsje is een jaarlijkse traditie. Ook het Korps Mariniers neemt er elk jaar met een eenheid aan deel. Dit keer was het de beurt aan het zogenoemde 23e Raiding Squadron. Dit werd aangevuld met militairen van 11 Luchtmobiele brigade. Vanwege een jubileumeditie waren er nu meer internationale militaire parachutisten bij de herdenking dan normaal.

Met de sprong wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen tijdens D-Day, waaronder de luchtlandingen door Amerikanen en Britten. Met operatie Overlord begon 6 juni 1944 de bevrijding van West-Europa. Naast herdenken is de Nederlandse deelname ook een manier om op grote schaal het parachutespringen te trainen.  

Vergroot afbeelding Een parachutist landt in een grasveld met bloemen. Daaromheen andere parachutisten die zojuist al beneden aangekomen zijn.
De militairen waren verdeeld over waves met steeds 20 vliegtuigen.

Amerikaanse wing

De Nederlanders sprongen uit een Amerikaanse C-130 Hercules. Daarmee behaalden ze gelijk hun Amerikaanse wing. Die speld laat zien dat ze in staat zijn om volgens de richtlijnen van dat land te springen.

Aan de herdenking nam ook een Nederlandse C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht deel. Uit dat toestel sprongen juist weer Amerikanen. Zij ontvingen achteraf een Nederlandse wing.