Invasiekoord voor nieuwe militairen bij Garderegiment Fuseliers Prinses Irene

141 militairen van het 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat GFPI) hebben hun oranje-blauwe invasiekoord. Daarmee traden de fuseliers officieel toe tot het garderegiment. Dat gebeurde gisteravond op het strand bij het Franse Arromanches. Aan het einde van de ceremonie renden de militairen, volgens traditie, de zee in om hun koord te ‘dopen’. Dat deden ze door een haag van luid applaudisserende collega’s.

Vergroot afbeelding De nieuwe fuseliers rennen door een haag van collega’s de zee in. Op de achtergrond kijken toeschouwers mee naar de traditie.
De nieuwe fuseliers rennen naar de zee.

De militairen kregen hun koord uit handen van 11 aanwezige veteranen van 17 Painfbat GFPI met het Draaginsigne Gewonden (DIG). Daarmee zorgt het koord niet alleen voor eenheid bij de actief dienende militairen, maar blijft ook de verbinding met de strijders behouden. Gezamenlijk dronken alle aanwezigen traditiegetrouw een glaasje calvados, een brandewijn uit Normandië.

Vergroot afbeelding Een veteraan hangt een jonge fuselier een blauw-oranje invasiekoord om zijn schouder.
Een fuselier ontvangt zijn koord uit handen van een veteraan die drager is van het Draaginsigne Gewonden (DIG).

80 jaar D-Day

De jaarlijkse ceremonie in Normandië was dit jaar groter dan normaal. Reden is dat 17 Painfbat GFPI er momenteel met de volledige battle group is. Daarin zitten ook ondersteunende eenheden. In die hoedanigheid verdedigt het garderegiment immers de veiligheid van Europa. In het kader van 80 jaar D-Day reisden alle ongeveer 800 militairen af naar Normandië.

Naast verschillende ceremonies en herdenkingen nemen zij deze week deel aan een driedaagse battlefield tour. Ze bezoeken dan locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en voor het bataljon specifiek.

Tijdens D-Day, op 6 juni 1944, begon op de stranden in Normandië de bevrijding van West-Europa. Ook de ‘Irenemannen’ speelden enkele maanden later een belangrijke rol in die operatie. Het strand van Arromanches is dan ook historische grond voor het regiment. ‘Zij te water, wij te water’, luidt het motto.