Ollongren over 80 jaar D-day: “De historie leert ons dat we onze vrijheid moeten verdedigen”

“We herdenken diegenen die op de stranden van Normandië vochten. Maar laten we ook alert zijn op de waarschuwingssignalen om ons heen.” Dat zei minister van defensie Kajsa Ollongren gisteren bij de herdenking D-Day in Arromanches. Hier was ook premier Mark Rutte bij aanwezig. In de Franse plaats begon 80 jaar geleden de bevrijding van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren.
Minister van Defensie Kajsa Ollongren.

“Als we kijken naar de wereld om ons heen, horen we de echo van het verleden”, zei Ollongren. “De oorlog in Oekraïne is ontketend door een autocratische leider. Het herinnert ons eraan dat de strijd voor
vrijheid nog niet voorbij is. We staan achter Oekraïne”, aldus de minister.

“Niet alleen omdat een soeverein land zijn eigen toekomst moet kunnen bepalen. Maar ook omdat hun strijd verbonden is met onze eigen veiligheid en de toekomst van Europa. Het verleden leert ons dat we bereid moeten zijn om onze vrijheid te verdedigen. ” 

Vergroot afbeelding Minister-president Mark Rutte.
Minister-president Mark Rutte.

Europese samenwerking

Ook Rutte waarschuwde dat de vrijheidsstrijd van Oekraïne alleen slaagt als de geallieerde bondgenoten ook nu innig samenwerken. Net als tijdens de invasie van Normandië. 

D-Day is voor mij het symbool van wat er mogelijk is als we onze krachten bundelen”, zei Rutte.  “En ik zou graag willen zeggen dat wat we hier in Arromanches leerden, uitsluitend in de geschiedenis thuishoort. Maar helaas weten we dat dit niet zo is. De lessen van D-Day zijn relevanter dan ooit. Ook nu komt het er weer op aan. Opnieuw zullen we samen moeten optrekken om vrede te bereiken.” 

Vergroot afbeelding De 98-jarige veteraan Max Wolff, geflankeerd door commandant 17 Pantserinfanteriebataljon luitenant-kolonel Niels Verhoef.
De 98-jarige veteraan Max Wolff, geflankeerd door commandant 17 Pantserinfanteriebataljon luitenant-kolonel Niels Verhoef.

Nederlandse D-Day-veteraan

Speciale aandacht was er tijdens de herdenking voor de aanwezige 98-jarige Max Wolff. De Nederlandse veteraan nam 80 jaar geleden zelf deel aan de invasie.

“Hij kwam hier aan land in Normandië in augustus 1944”, verklaarde Ollongren. “Op 18-jarige leeftijd was hij een van de duizenden co-auteurs van de Europese geschiedenis. Hij werkte als tolk voor het British Royal Engineers Corps.” 

Wolff woonde de ceremonie vanwege D-Day bijna elk jaar bij sinds 2003. Dit jaar was hij de enige Tweede Wereldoorlog-veteraan die in staat was om de reis vanuit Nederland te maken.

Vergroot afbeelding Het volledige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene vanwege 80 jaar D-Day in Normandië.
Het volledige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene vanwege 80 jaar D-Day in Normandië.

Militairen in de schijnwerpers

Bij de herdenking waren ook Nederlandse veteranen aanwezig die deelnamen aan internationale vredesmissies.

Premier Mark Rutte zette ook hen in de schijnwerpers. “Uw inzet is voor de meeste mensen niet eens voor te stellen, laat staan te evenaren.”

Maar de premier bedankte ook de vele jonge militairen, die de herdenking bijwoonden. Onder hen de nieuwe fuseliers met hun volledige 800 militairen tellende Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

“Juist nu er aan de grenzen van ons continent weer gevochten wordt, hebben jullie besloten dienst te nemen in de Nederlandse krijgsmacht om onze vrijheid te verdedigen. En die van onze bondgenoten. Nederland is jullie daar dankbaar voor.”