Weekoverzicht Defensieoperaties

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum heeft 3 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in de Noordzee. Een van deze explosieven moest worden verplaatst vanwege een nabijgelegen wrak en een pijpleiding. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 april 2024.

Het zijn drukke tijden voor de Makkum. Vorige week moest de mijnenjager ook al in actie komen. Waar het toen om 1 bom ging, waren er nu 3 projectielen om te ruimen. Een viskotter viste er 2 op en waarschuwde de kustwacht. De Makkum rukte uit en bracht de explosieven tot ontploffing. De derde bom moest dus verplaatst worden, maar ook dat leverde geen problemen op.

Litouwen

In Litouwen oefenden de Nederlandse militairen samen met hun Duitse collega’s onder meer het leggen van een brug. Hierbij stelden pantserinfanteristen en pantsergenisten eerst de omgeving op het oefenterrein nabij Rukla veilig. Vervolgens kwam de bruggenlegger aangesneld. De opvouwbare overspanning op een Leopard-onderstel is altijd een indrukwekkende verschijning. Na het plaatsen van de brug, maakten de militairen een veilige oversteek.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Vergroot afbeelding Militair vlak voor spandoek met Finish.
Enschedese marathon in Bagdad.

Irak

Militairen van het 120 militairen tellend detachement arriveren stapsgewijs in Irak. De 3 Chinook-transporthelikopters zijn inmiddels op Al Asad Airbase. Vanaf volgende maand voert het luchtmachtdetachement zijn taken uit voor de NAVO-missie in Irak (NMI). Die is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. In de staf werken 5 Nederlandse militairen en 5 medewerkers van Buitenlandse Zaken als adviseur.  

Verder is een 110-koppige eenheid van de luchtmobiele brigade verantwoordelijk voor de force protection binnen de NMI. De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs.

5 van de luchtmobiele militairen liepen zondag succesvol de marathon van Enschede, maar dan in Bagdad. Zij liepen er maar liefst 26 rondes om zo de ruim 42 kilometer te volbrengen. De militairen krijgen net als de lopers in Enschede een medaille. De organisatie stuurt die speciaal op.

In het Iraakse Erbil werken nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Zij zijn onderdeel van operatie Inherent Resolve. Aan het hoofdkwartier van deze missie zijn 3 stafofficieren toegevoegd: 1 in Koeweit en 2 in Bagdad.

Een National Support Element ondersteunt de Nederlandse bijdragen in Bagdad, Erbil en op Al Asad Airbase.

Rode Zee

Zr.Ms. Karel Doorman is zondag vertrokken richting de Rode Zee. Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip sluit zich aan bij EU-operatie Aspides voor tanker- en medische capaciteit. De Karel Doorman voorziet tot uiterlijk eind augustus andere schepen in de Rode Zee van brandstof. De bemanning bestaat uit ruim 250 man.

Zr.Ms. Tromp is juist weer vertrokken uit de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat was daar actief om raketten en drones van Houthi’s uit de lucht te halen. Dat gebeurde via de Amerikaans geleide operatie Prosperity Guardian. De Tromp leverde ook steun aan de EU-operatie Aspides. Beide hebben als doel het bevorderen van veiligheid en de vrije doorvaart in het gebied. Aan Prosperity Guardian draagt Defensie ook bij met 2 stafofficieren. Zr.Ms. Tromp zet nu koers naar de Indo-Pacific.

Midden-Oosten

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat een luchtmachtdetachement voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade.

In Libanon is een defensieteam vanwege de spanningen in het zuiden en in het noorden van Israël. De militairen bieden de Nederlandse ambassade in Beiroet een helpende hand als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt. Een team van Defensie ondersteunt ook de ambassade in het Egyptische Caïro.

10 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.

Trainingen Oekraïense militairen

Binnen operatie Interflex geven Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactisch optreden, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na het 5 weken durende traject vertrekken zij naar het front.

11 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden. 3 F-16’s zijn afgelopen week gearriveerd. 

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 1 officier aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-verdragsgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. 

Lopende operaties buitenland:

  • Een ongeveer 150-koppige compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’, en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
  • Met 3 Nederlandse MQ-9 Reapers in Roemenië verzamelt de luchtmacht informatie aan de oostflank van het NAVO-gebied. Zo’n 40 militairen zijn met de MQ-9’s gestationeerd op een militaire basis in de Roemeense gemeente Luna. Zij zorgen voor het onderhoud en de bewaking van de onbemande toestellen en de benodigde verbindingen. Het besturen van de vliegtuigen gebeurt vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Daar wordt ook de verzamelde informatie verwerkt.
  • Zr.Ms. Zierikzee vaart in noordelijke wateren voor het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Het onschadelijk maken van explosieven in zee is een van de hoofdtaken van deze groep schepen.
  • Zr.Ms. Groningen is stationsschip in het Caribisch gebied. De taken zijn onder meer ondersteuning van de Kustwacht Caribisch Gebied, humanitaire hulverlening en het uitvoeren van antidrugsoperaties.
  • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
  • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 46 explosieven in het hele land. 
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische straaljagers. Op dit moment ligt de taak bij Nederland. 
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen in Almelo verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.