Minister Ollongren levert F-16’s af bij trainingscentrum in Roemenië (video)

De Koninklijke Luchtmacht heeft opnieuw F-16’s afgeleverd in Roemenië. Dat gebeurde bij het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC). Hier worden Roemeense vliegers opgeleid. In de nabije toekomst worden ook Oekraïense en vliegers uit andere Europese landen opgeleid. Dit keer kreeg de leslocatie 3 toestellen. Daarmee komt het totale aantal door Nederland gestationeerde jachtvliegtuigen op 11 stuks. Minister Kajsa Ollongren ‘bracht’ het trio persoonlijk. 

Ze vloog mee in een van de F-16’s vanaf het Belgische Charleroi waar ze gebruiksklaar zijn gemaakt. De 3 Nederlandse toestellen werden door 2 Roemeense F-16’s begeleid tijdens het laatste stuk van de reis. 

Trainingscentrum 

Nederland nam mede het initiatief om het EFTC op te zetten en stelt daarvoor 18 F-16’s beschikbaar. De laatste 7 toegezegde toestellen voor het trainingscentrum volgen nog. In Roemenië sprak de minister ook met de Roemeense minister van Defensie.

Oekraïne

Naast de toestellen voor het EFTC gaat Nederland ook 24 toestellen leveren aan Oekraïne. Samen met Denemarken en de Verenigde Staten heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne te coördineren. 

Minister Ollongren: “Met F-16’s kan Oekraïne zich beter verdedigen tegen de Russische agressie. Er wordt hard gewerkt om de toestellen zo snel als mogelijk over te dragen. De Oekraïense luchtmacht vliegt nu nog met Sovjet-toestellen en moet de transitie maken naar de F-16. Dat duurt in vredestijd jaren. Nu wordt alles op alles gezet om het proces te versnellen. Het is noodzakelijk om voldoende personeel op te leiden en de infrastructuur op orde te hebben. Op deze manier kan de Oekraïense luchtmacht de F-16’s binnenkort ook effectief inzetten.”

Voor de overdracht aan Oekraïne worden alle toestellen onderworpen aan een inspectie en voor zover nodig een modificatie. Daarnaast hebben een aantal van de toestellen ook een grote onderhoudsbeurt nodig.

Video: Ollongren levert F-16's af bij trainingscentrum in Roemenië