Nederland en Tsjechië tekenen overeenkomst voor verdere samenwerking

Minister Kajsa Ollongren reisde vanuit Roemenië door naar Tsjechië. Daar ondertekende ze met haar ambtsgenoot Jana Černochová een Memorandom of Understanding. De landen kunnen daarmee bijvoorbeeld afspraken maken over een nieuwe gemeenschappelijke aanschaf van munitie. 

Vergroot afbeelding Ministers Ollongren en Jana Černochová staan op een podium terwijl saluerende militairen voorbij lopen.
Kajsa Ollongren en Jana Černochová.

Ollongren: ‘‘De relatie met de Tsjechen is goed en we hebben al op meerdere gebieden intensief samengewerkt. Bijvoorbeeld bij het snel kopen van 155 mm-granaten voor Oekraïne. Door het tekenen van deze overeenkomst versterken we de relatie en kunnen we in de toekomst nog nauwer samenwerken.’’

Vergroot afbeelding Ministers Ollongren en Černochová geven elkaar een hand.
Door het tekenen van de overeenkomst kunnen de landen nog nauwer samenwerken.

Artilleriegranaten

Oekraïne heeft een groot tekort aan 155 mm-granaten voor de door het Westen gedoneerde houwitsers. Tsjechië heeft daarom het initiatief genomen om Oekraïne snel aan munitie te helpen. Het plan is om 800.000 artilleriegranaten voor het Oekraïense leger te leveren afkomstig van wapenleveranciers wereldwijd. Nederland is een van de 15 landen die het initiatief van Tsjechië steunen en stelt hier € 250 miljoen voor beschikbaar.