Radar Nieuw Milligen uitgezet

52 jaar deed hij dienst, de Medium Power Radar (MPR) in Nieuw Milligen. Afgelopen weekend is de zwaar verouderde radar voorgoed uitgezet.

In de achterliggende 5 decennia gebruikte de luchtgevechtsleiding de radar voor het bewaken en beveiligen van het luchtruim in Zuid-Nederland. Verder deed de MPR dienst bij de begeleiding van militaire luchtoperaties en de ondersteuning van bijvoorbeeld de politie of opsporingsdiensten.

NAVO-radar

De komende maanden neemt een mobiele radar van de NAVO de taak van de MPR waar. Die NAVO-radar wordt op zijn beurt vanaf eind juli vervangen door de Groundmaster 400a van Thales Frankrijk, totdat het nieuwe radarstation in Herwijnen klaar is.

SMART L-radarstation

Het SMART L-radarstation in Herwijnen moet er in 2026 staan. Deze moderne militaire radar houdt dan samen met het sinds 2021 operationele SMART L-radarstation in Wier het luchtruim boven Nederland in de gaten.