Marine haalt mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen uit de vaart

De Koninklijke Marine heeft vandaag ceremonieel afscheid genomen van Zr.Ms. Vlaardingen. De mijnenjager is na 35 jaar trouwe dienst in de gelijknamige gemeente uit vaart genomen. De reden daarvoor is dat de mijnendienst komende jaren volledig wordt vernieuwd. Zo wordt eind 2025 het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlissingen in dienst gesteld. 

Vergroot afbeelding Bemanningsleden van de Vlaardingen halen de Nederlandse vlag naar beneden.
De Nederlandse vlag wordt neergehaald.

Zr.Ms. Vlaardingen nam in al die jaren vaak deel aan (NAVO-)oefeningen en ruimde daarnaast vele explosieven. Zo maakte het schip deze maand nog 3 vliegtuigbommen onschadelijk in de Noordzee. Het ging om 2 zogeheten 500-ponders en een 1.000-ponder. 

Vergroot afbeelding Bemanningsleden lopen achter elkaar met de oorlogswimpel.
De oorlogswimpel wordt naar de commandant van Zr.Ms. Vlaardingen gebracht.

Oorlogswimpel, vlag en geus

Tijdens de afscheidsceremonie werden de oorlogswimpel, de Nederlandse vlag en de geus van Zr.Ms. Vlaardingen neergehaald. De geus is de vlag die een schip bij wijze van groet voert. Oud-commandanten ontvingen traditiegetrouw een letter van het naambord van het schip.

De laatste commandant van Zr.Ms. Vlaardingen luitenant-ter-zee der eerste klasse Dave de Kruijff kijkt terug op een mooie tijd aan boord. “Met de uitdienststelling van de Vlaardingen zet de mijnendienst een stap richting de nieuwe schepen en middelen.”

De band tussen de mijnenjager en de gemeente Vlaardingen is hecht. Het schip bezocht de stad regelmatig voor een havenbezoek. Bewoners uit de omgeving konden dan een kijkje aan boord nemen. Gisteren deden ze dat voor het laatst.

Vergroot afbeelding Oud commandanten van Zr.Ms. Vlaardingen staan naast elkaar. Ze hebben ieder een letter in hun hand
Oud-commandanten van Zr.Ms. Vlaardingen.

Mijnen ruimen

In de Noordzee liggen naar schatting nog tienduizenden mijnen, vliegtuigbommen en andere munitieresten. Wekelijks vinden onder meer vissers voor de kust van Nederland en België explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze worden opgevist, gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Vervolgens maakt een mijnenjager het explosief onschadelijk.

De Nederlandse marine werkt bij het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen samen met de Belgische zeemacht. Dit samenwerkingsverband heet Beneficial Cooperation.
 

Vergroot afbeelding Bemanningsleden overhandigen het naambord aan de burgemeester en wethouder van de gemeente Vlaardingen.
Overhandiging naambord aan de burgemeester en wethouder van de gemeente Vlaardingen.

Vlissingen

Het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlissingen is in aanbouw en vorig jaar in het Franse Concarneau te water gelaten. Het schip wordt eind 2025 aan de Koninklijke Marine overgedragen.

De Vlaardingen wordt gedoneerd aan Oekraïne. Wanneer precies is nog niet bekend.