Eichelsheim roept jongeren op voor loopbaan bij Defensie te kiezen

Zo’n 13.000 jongeren bezoeken dit jaar de Nationale Carrièrebeurs in de RAI in Amsterdam. De 26e editie van deze beurs werd vandaag geopend door Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim. Hij riep de werkzoekenden op om voor Defensie te kiezen. “Uniek aan het werk is dat je vanuit jouw talent bij kunt dragen aan vrede en veiligheid.”

Vergroot afbeelding De stand van Defensie op de Nationale Carrièrebeurs.
De stand van Defensie op de Nationale Carrièrebeurs.

Jongeren van nu groeien op in een wereld vol uitdagingen, vindt Eichelsheim. Ze hebben corona en lockdowns meegemaakt. Ze merken de effecten van klimaatverandering. Er is een oorlog op Europees grondgebied en er zijn allerlei conflicten in de wereld. “Daar kun je cynisch of bang van worden. Maar je kunt ook besluiten: ik kijk niet weg, ik ga er wat aan doen. Jij kunt de verandering teweegbrengen die we nodig hebben.

Vergroot afbeelding De CDS slaat op een gong.
De CDS opent de beurs door op een gong te slaan.

Goede match

Defensie staat op nummer 3 van de meest favoriete werkgevers in Nederland. Met name bij jongeren onder de 30 jaar is de organisatie gewild, zo blijkt uit onderzoek. “Voor veel van jullie is Defensie een goede match”, houdt Eichelsheim zijn publiek voor. “Jullie willen niet zomaar werk, maar een werkplek waar je je optimaal ontwikkelt. Waar je het beste uit jezelf haalt. Dat kan alleen als je jezelf voortdurend uitdaagt. Bij ons kan dat.”

Een sterke krijgsmacht is volgens de CDS van levensbelang. “Want die zorgt voor veiligheid. Zonder veiligheid bestaat onze samenleving niet en kun je niet de dingen doen die je moet doen. Maar om dat te behouden hebben we veel mensen nodig: militairen, reservisten en burgermedewerkers. Defensie is een wereld op zich. Er is dus niet één typische Defensie-baan. Je kunt op heel veel manieren bij Defensie binnenkomen, dus mijn advies is: kijk wat er bij je past.”

Eichelsheim wijst ook op het belang van kameraadschap binnen Defensie. “Als militair kun je nooit iets alleen doen, enkel in teamverband kun je een prestatie neerzetten.”

De Nationale Carrièrebeurs

De Nationale Carrièrebeurs is het grootste carrière-evenement van Nederland en het Nederlands Caribisch gebied. De beurs is bedoeld voor (bijna) afgestudeerde mbo-, hbo- en wo-studenten en professionals die zich oriënteren op de arbeidsmarkt.

Defensie won dit jaar aan het eind van de beurs de publieksprijs voor de beste stand.