Weekoverzicht Defensieoperaties

Het ongeveer 60-koppige forensisch en opsporingsteam dat in Oekraïne onderzoek doet naar oorlogsmisdrijven zit in de afrondende fase. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 24 tot en met 30 mei 2023.

Vergroot afbeelding Een logo.
Het onderzoek gebeurt onder de vlag van het International Strafhof.

Sinds mei vorig jaar is dit het derde team dat naast onderzoek ook bewijs veiligstelt in het door oorlog geteisterde land. Onder anderen rechercheurs van de marechaussee zijn er sinds de laatste week van april aan het werk.

Litouwen

De NAVO-inspectieoefening Iron Wolf is nog maar net ten einde of de battlegroup begon alweer aan een volgende training. Dat betreft een multinationale ‘live firing exercise’ op oefenterrein Pabrade. Die is bedoeld voor een betere uitwisseling van onderlinge systemen en verdere versterking van de gevechtsgereedheid.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot 300 militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Vergroot afbeelding Militairen staan voor pand. Explosie bij ingang.
Militairen in Roemenië trainen het 'optreden in verstedelijkt gebied'.

Roemenië

Nederlandse militairen in Roemenië trainden met Franse collega’s het zogenoemde optreden in verstedelijkt gebied. Daarbij verschaften ze zich met behulp van explosieven toegang tot panden. Genisten experimenteerden met springladingen. Dit om de juiste hoeveelheid te bepalen voor het doorlaten van gevechtseenheden.

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken hier deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië weten te verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen deed de eerste drugsvangst sinds het marineschip weer actief is in het Caribisch gebied. Bij de actie is meer dan 500 kilo marihuana onderschept.

De Groningen opereert als stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Trainingen Oekraïne

Zo’n 65 militairen van de landmacht voorzien in het Verenigd Koninkrijk Oekraïense militairen van een basistraining. Dat gebeurt op grote schaal.

Momenteel zijn er op een oefenlocatie in Duitsland ongeveer 10 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade ingezet om Oekraïense brigadestaven te trainen. De brigade uit Havelte levert sinds maartmilitairen voor deze EUMAM-training en blijft dit naar verwachting het komende jaar doen.

Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) levert Nederland verder 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 4 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Lopende operaties buitenland:

 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Van Amstel vaart voor de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Als onderdeel van de taakgroep die Eager Hunter 23 uitvoert, zijn Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen onderweg naar Estland voor jaarlijkse militaire oefening Baltops. Onderweg hebben beide mijnenjagers nog bijgedragen aan mijnenbestrijding Beneficial Cooperation. 3 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van de Eurogeul zijn tot ontploffing gebracht.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disengagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Acties/operaties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vernietigde 42 explosieven in het hele land. Op verzoek van de burgemeester van Eijsden-Margraten heeft Defensie met de EOD en dronedetectiecapaciteit ondersteuning geboden tijdens de herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten. 
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.