Margraten: symbool voor duurzame Europees-Amerikaanse band

“Vandaag eren we het offer van vele jonge Amerikaanse mannen en vrouwen. Die offers worden gemarkeerd door de witte kruizen en sterren van David die zich uitstrekken over deze heuvels. Een bevestiging van de blijvende band tussen Europa en de Verenigde Staten.” Met deze woorden herdacht minister Kajsa Ollongren vandaag de Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid sneuvelden in Europa. Dit deed zij op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten in Limburg.

Vergroot afbeelding 5 militairen met vlaggen en wapens.
Margraten is de rustplaats van 8.288 militairen.

Ollongren: “Deze trans-Atlantische band, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en versterkt in het oorlogsvuur, houdt tot op de dag van vandaag nog stand. Moed, vastberadenheid en eenheid als de belangrijkste ingrediënten voor het bevorderen van vrijheid. Een les die vandaag weerklinkt, nu we verenigd staan ​​ter ondersteuning van Oekraïne. Want opnieuw zetten de Verenigde Staten, samen met Europese bondgenoten, hun middelen in om autoritarisme op het Europese continent te bestrijden.”

De minister sprak over de Oekraïense mannen en vrouwen die op Europese en Amerikaanse steun vertrouwen. “Plekken zoals hier in Margraten zijn de getuigenissen van onze eigen geschiedenis. Zij vormen de morele verplichting om Oekraïne te helpen, wat het ook kost, zolang het duurt.”

Vergroot afbeelding De minister speecht.
Minister Ollongren stond stil bij de band tussen de VS en Europa.

Missing-man-formatie

Traditiegetrouw brachten 4 toestellen van de Koninklijke Luchtmacht een eregroet. 2 F-16’s en 2 F-35's vlogen een zogenoemde missing-man-formatie boven de begraafplaats. Daarbij verlaat 1 van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Amerikaanse begraafplaats

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelde tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.288 militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten.

Elk jaar op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden op Margraten de doden herdacht.