België draagt QRA-taken weer over aan Nederland

De zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) is vanaf vandaag weer in Nederlandse handen. Dit houdt in dat F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht de komende maanden worden ingezet voor de bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg.

Vergroot afbeelding 2 F-16's.
Archieffoto van 2 F-16's.

Nederland en België nemen deze taak afwisselend voor een aantal maanden op zich. De afgelopen maanden was de QRA in Belgische handen. Voor deze taak staan permanent 2 jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

De Nederlandse toestellen vliegen vanaf Vliegbasis Volkel. Zij worden aangestuurd door het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Daar wordt het luchtruim 24/7 in de gaten gehouden. Als er een vliegtuig wordt gedetecteerd dat zonder toestemming het luchtruim betreedt, kan de QRA door de luchtgevechtsleiding ingezet worden om het vliegtuig te onderscheppen.

Inzet in Polen

De luchtmacht was de afgelopen maanden met 2 F-35’s ook al verantwoordelijk voor de QRA vanuit Polen. Zij werden ingezet voor bewaking van het luchtruim van het NAVO-verdragsgebied. De toestellen vlogen enkele keren uit om Russische vliegtuigen te onderscheppen. Deze werden vervolgens op afstand geëscorteerd en overgedragen aan NAVO-partners.