Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse C-130 Hercules vervoert sinds eergisteren in Turkije nieuwe aardbevingsslachtoffers. Die zijn het gevolg van een beving met een kracht van 6,4 in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De Hercules brengt de gewonden vanaf het Turkse Adana naar ziekenhuizen in veiliger gebied in het land. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 15 tot en met 21 februari 2023.

De Hercules is al sinds 10 februari in Turkije om aardbevingsslachtoffers vanuit het getroffen gebied naar ziekenhuizen elders te vervoeren. De hulp was nodig nadat Turkije en Syrië 6 februari zijn getroffen door zware aardbevingen en naschokken. De C-130 is ingericht voor 70 mensen en heeft medisch personeel en medische apparatuur aan boord.

Vergroot afbeelding 2 F-35's en 2 Rafale's in de lucht.
Nederlandse F-35's trainen met internationale partners.

Polen

Nederlandse F-35’s onderschepten vanuit Polen weer een Russisch IL-20M Coot-A in het internationale luchtruim boven de Oostzee. Het ging om hetzelfde toestel als vorige week alleen dit keer zonder escorterende gevechtsvliegtuigen.

4 F-35-gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten. Dat gebeurde afgelopen week met Poolse, Amerikaanse en Franse vliegtuigen. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 150 militairen.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen bezoek van koning Willem-Alexander. Hij nam onder meer deel aan een oefening. 

YouTuber Mika was in Litouwen voor opnames voor haar serie ‘Mika langs de Oostgrens’. De video’s zijn vanaf het tweede kwartaal te zien op het YouTube-kanaal van de landmacht.

Een aantal (internationale) militairen van de enhanced Forward Presence werd meegenomen op een zogeheten battlefieldtour. Dat gebeurde door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Doel was de militairen meer bewust te maken van de omgeving waarin ze werken. Het programma spitste zich onder meer toe op de Russische opmars in 1944 richting Vilnius en Kaunas (en de Duitse terugtocht).

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Vergroot afbeelding Lichtgranaat komt neer in besneeuwd landschap. Op de voorgrond militaire voertuigen.
De mortiergroep traint op het oefenterrein van het Roemeense Cincu

Roemenië

De militairen van een mortiergroep trainden procedures op het oefenterrein van Cincu. Door de lage temperaturen was niet alle munitie te verschieten.

Verder werd gestart met de voorbereidingen voor de komst van een nieuwe lichting. Een ondersteuningsteam uit Nederland komt volgende week helpen bij de overname.

Zo’n 200 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië kunnen verdedigen.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 65 militairen van het Korps Mariniers geven in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal een basistraining aan Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s. Mariniers van beide landen trainen hun Oekraïense collega’s ook in amfibische operaties.
 • 4 F-35-gevechtsvliegtuigen (waarvan 2 reserve) bewaken in Polen het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Met nog eens 4 toestellen in het land doorlopen Nederlandse vliegers een trainingsprogramma met bondgenoten, afgelopen week met Amerikaanse en Franse vliegtuigen. Het F-35-detachement bestaat uit ongeveer 150 militairen.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak voorts met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) worden Oekraïense militairen getraind. Nederland levert 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor deze missie werken ook 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Schiedam vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met het ruimen van explosieven. 
 • Zr.Ms. Makkum vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 in en rond de Middellandse Zee. Dit NAVO-vlootverband houdt zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles en het ruimen van explosieven. 
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disangagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De explosieven opruimingsdienst (EOD) vernietigde 38 explosieven in het hele land. Zr.Ms. Vlaardingen vernietigde een explosief op zee.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.