Nederlandse F-35's onderscheppen vanuit Polen 3 Russische vliegtuigen

2 Nederlandse F-35’s hebben vanuit Polen een eerste onderschepping uitgevoerd. Eerder vandaag werd de Nederlandse quick reaction alert (QRA) in Polen geactiveerd. De 2 gevechtsvliegtuigen werden de lucht in gestuurd om een formatie vliegtuigen te identificeren en begeleiden. De toen nog onbekende vliegtuigen naderden vanuit Kaliningrad het Pools NAVO-verantwoordelijkheidsgebied.

Vergroot afbeelding De landing van een F-35.
2 maanden lang staan Nederlandse F-35's in Polen paraat.

Na identificatie bleek het om 3 vliegtuigen te gaan: een Russische IL-20M Coot-A dat begeleid werd door 2 SU-27 Flankers. De Nederlandse F-35’s hebben de formatie op afstand geëscorteerd en de begeleiding overgedragen aan NAVO-partners.

F-35's in Polen

In Polen staan in februari en maart 8 Nederlandse F-35's. 4 van deze gevechtsvliegtuigen zijn vanaf Vliegbasis Malbork beschikbaar voor de bewaking van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Wanneer nodig stijgen 2 vliegtuigen binnen enkele minuten op om een ander vliegtuig te onderscheppen. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer een toestel het NAVO-luchtruim nadert zonder zich te identificeren. 2 F-35’s staan als reserve klaar voor deze taak.

Met de andere 4 gevechtsvliegtuigen wordt een trainingsprogramma met bondgenoten doorlopen. Uiteraard zijn deze ook direct in te zetten als de situatie daarom vraagt.