Werkgebied hydrografische dienst

De Dienst der Hydrografie brengt het Nederlands zeegebied (continentaal plat) in kaart. Dit doet zij ook voor de wateren rondom het Caribische deel van het Koninkrijk. Bij militaire operaties adviseert de dienst marineschepen en onderzeeboten over veilige vaarroutes en weersomstandigheden in het operatiegebied.

Meer informatie over het werk van de Dienst der Hydrografie bij militaire operaties leest u bij militaire hydrografie, meteorologie en oceanografie.

Vergroot afbeelding Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes.
Zr.Ms. Luymes

2 schepen

Medewerkers van de dienst houden dagelijks veranderingen bij van de zeebodem en de gevolgen daarvan voor de vaarwegen. Dit doen ze vanaf 2 schepen: Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Snellius. Dit zijn de zogenoemde hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine.

Samenwerking

Internationaal werkt de Dienst der Hydrografie samen via de Internationale Hydrografische Organisatie (IHO) in Monaco. In Nederland werkt de dienst nauw samen met Rijkswaterstaat. Dit gebeurt binnen de federatie Nederlands Hydrografisch Instituut (NHI).

Normen hydrografische opnemingen

Samen met Rijkswaterstaat ontwikkelde de dienst nationale normen voor hydrografische opnemingen. Deze vormen een aanvulling op de internationale normen, de Standaarden voor Hydrografische Opnemingen van de IHO.