Squadrons Vliegbasis Woensdrecht

Voor de ondersteunende en vliegbasistaken op Vliegbasis Woensdrecht is 961 Squadron van de Vliegbasisorganisatie verantwoordelijk. De opleidingen worden verzorgd door 3 squadrons: 130, 131 en 133. Daarnaast is de Joint Meteorologische Groep gevestigd op de vliegbasis als onderdeel van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht. 980, 981, 982 en 983 Squadron zorgen voor onderhoud en logistiek voor de gehele luchtmacht.

130 Squadron

130 Militaire Opleidingen Squadron verzorgt de Algemene Militaire Opleidingen voor de onderofficieren, korporaals en soldaten. De afdeling Grondoperatiƫn binnen het squadron verzorgt vaktechnische opleidingen voor de vakgebieden Vredesbeveiliging en Objectgrondverdediging. Daarnaast leidt het Defensie Expertise Centrum Diensthonden, hondengeleiders, bewakingshonden en explosieven-speurhonden op.
De Dienst Militair Leiderschap en Opleidingen (DMLO) maakt ook deel uit van dit squadron. Zij verzorgen niveauopleidingen voor onderofficieren en leveren daarnaast maatwerk voor de gehele luchtmacht.

131 Squadron

131 Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) Squadron verzorgt zowel de elementaire vliegeropleiding als de voortgezette vliegeropleiding voor alle vliegers van de luchtmacht. Ook leidt het instructeurs op voor zowel de Koninklijke Luchtmacht als de Koninklijke Marine.

133 Squadron

133 Squadron verzorgt de initiƫle opleidingen om de operationele eenheden van de luchtmacht te voorzien van technisch personeel. Daarnaast verzorgt het squadron functieopleidingen en maatwerkcursussen voor alle krijgsmachtdelen en krijgsmachten van bondgenoten.

961 Squadron

961 Squadron is het platformsquadron van de vliegbasis en zorgt voor het openstellen van de start- en landingsbaan. Dit doen de luchtverkeersleiding en de afdeling Bird Control samen. Daarnaast is de basisbrandweer geplaatst bij dit squadron. Zij zijn 24 uur, 7 dagen per week aanwezig op de vliegbasis.

980 Squadron

980 Vliegtuig- en Helikopteronderhoud Squadron zorgt voor onderhoud, reparatie, modificatie en revisiewerkzaamheden aan vliegtuigen en helikopters. Vliegtuigplaatwerk en schilderen behoren ook tot de werkzaamheden van dit squadron.

981 Squadron

981 Componentenonderhoud Squadron onderhoudt motoren en modules, mechanische en elektronische luchtvaartcomponenten en wapentechnische systemen. Daarnaast zorgt het squadron voor inspecties en metaal- en oppervlaktebehandelingen van de componenten.

982 Squadron

982 Technologie en Missieondersteuning Squadron verzorgt het elektronisch, elektrotechnische en werktuigbouwkundige onderhoud van luchtmacht-, landmacht- en marinesystemen. Ook ontwikkelt het speciale gereedschappen en elektronische producten en systemen voor de vliegtuigbouw. Het squadron doet onderzoek naar elektromagnetische effecten die van invloed kunnen zijn op bijvoorbeeld de communicatieapparatuur. 982 Squadron kalibreert voor de hele krijgsmacht meet- en analysesystemen voor explosieven en CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire) stoffen. Verder ondersteunt het squadron bij het bergen van vliegtuigen.

983 Squadron

983 Logistiek Squadron is de centrale voorraadbeheerder van de luchtmacht. Het squadron zorgt voor de ontvangst, opslag en levering van materieel aan luchtmachtonderdelen en de eigen organisatie.