Koninklijke Militaire School Luchtmacht

Luchtmachtmilitairen tot de rang van luitenant krijgen hun militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). De KMSL maakt deel uit van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht dat ook de zogeheten platformtaken op de vliegbasis verricht. De vliegbasis onderscheidt zich door de aanwezigheid van lesvliegtuigen, een modern trainingscentrum voor brandbestrijding en een meteorologische groep voor de hele krijgsmacht.

Op de KMSL krijgen alle soldaten tot en met adjudanten hun luchtmachtopleiding. Daarnaast komen veel luchtmachtmilitairen tijdens hun loopbaan terug voor cursussen. De KMSL vergroot de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van de militair. Het legt de nadruk op discipline en stimuleert eigen initiatief. Veel aandacht gaat naar leidinggeven.

Officieren van de luchtmacht volgen hun opleiding aan de Nederlandse Defensie Academie.

2 PC-7-lesvliegtuigen vliegen boven zee

Een PC-7 lesvliegtuig

Vliegeropleiding

Op de vliegbasis volgen leerling-vliegers van de luchtmacht en marine de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO). Ze vliegen daarvoor met het lesvliegtuig van de luchtmacht, de PC-7. Na de EMVO gaan de vliegers het opleidingstraject in om jachtvlieger of helikoptervlieger te worden.

Brandweer Oefen- en Trainingscentrum

Het Brandweer Oefen- en Trainingscentrum op Vliegbasis Woensdrecht is een van de modernste van Europa. Het is een terrein van 200 x 250 meter groot. Om te oefenen staan er simulatoren in de vorm van nagebouwde vliegtuigen en een helikopter. Daarin worden branden nagebootst.

Ook is er een speciaal gebouw om te oefenen in brandbestrijding en redding in gebouwen. De trainers bedienen de simulatoren vanuit een controletoren op het terrein.

Joint Meteorologische Groep

De Joint Meteorologische Groep (JMG) is de centrale weerdienst van Defensie. Het voorziet eenheden van de krijgsmacht overal ter wereld van meteorologische informatie. De JMG verzorgt ook de opleidingen op dit gebied.