Koninklijke Militaire School Luchtmacht

Luchtmachtmilitairen tot en met de rang van adjudant krijgen hun militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). De KMSL maakt deel uit van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht dat ook de zogeheten platformtaken op de vliegbasis verricht. De vliegbasis onderscheidt zich door de aanwezigheid van lesvliegtuigen, een modern trainingscentrum voor brandbestrijding, de Defensie Expertise Centrum Diensthonden en een meteorologische groep voor de hele krijgsmacht: de Joint Meteorologische Groep.

De KMSL leidt onderofficieren en vakmensen op, onder 1 dak. De KMSL is het opleidingsinstituut van de Koninklijke Luchtmacht, met een aanbod van meer dan 400 verschillende opleidingen en cursussen. Op de KMSL krijgen alle soldaten tot en met adjudanten hun luchtmachtopleiding. Daarnaast komen veel luchtmachtmilitairen tijdens hun loopbaan terug voor cursussen.

Officieren van de luchtmacht volgen hun opleiding aan de Nederlandse Defensie Academie.

Vergroot afbeelding 2 PC-7-lesvliegtuigen vliegen boven zee.
Een PC-7 lesvliegtuig

Vliegeropleiding

Op de vliegbasis volgen leerling-vliegers van de luchtmacht en marine de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO). Ze vliegen daarvoor met het lesvliegtuig van de luchtmacht, de PC-7. Na de EMVO gaan de vliegers het opleidingstraject in om jachtvlieger of helikoptervlieger te worden.

Brandweer Oefen- en Trainingscentrum

Het Brandweer Oefen- en Trainingscentrum op Vliegbasis Woensdrecht is een van de modernste brandweer-oefenterreinen van Europa. Het is een terrein van 200 x 250 meter groot. Om te oefenen staan er brandbestrijdings-simulatoren in de vorm van nagebouwde vliegtuigen en een helikopter. Daarin worden uiteenlopende branden nagebootst.

Ook is er een speciaal gebouw om te oefenen in brandbestrijding en redding in gebouwen. De trainers bedienen de simulatoren vanuit een controletoren op het terrein.

Joint Meteorologische Groep

De Joint Meteorologische Groep (JMG) is de centrale weerdienst van Defensie. Het voorziet eenheden van de krijgsmacht overal ter wereld van meteorologische informatie. De JMG verzorgt ook de opleidingen op dit gebied.