Vuursteun Commando

Het Vuursteun Commando levert alle vuursteun vanaf de grond binnen Defensie. Dit doet de eenheid met mobiele 155mm-pantserhouwitsers en 120mm-mortieren. De eenheid bestrijkt de hele vuursteunketen: van doelselectie, doelopsporing, doelverwerking en doelbestrijding tot evaluatie en planning. Het commando bestaat uit een staf, de Vuursteunschool, het artillerieschietkamp en 41 Afdeling Artillerie.

41 Afdeling Artillerie is in januari 2019 opgericht. Hiermee is er weer een specifieke eenheid voor de operationele inzet van de Pantserhouwitser 2000 NL’s (PzH2000NL) en de 120mm-mortieren. De afdeling bestaat uit een stafbatterij en 4 vuursteunbatterijen. Die laatsten bestaan uit 6 PzH-batterijen, met elk 15 PzH’s en een mortierbatterij met 8 mortieren.

Vergroot afbeelding Vurend 120mm-mortier.
De Charliebatterij van het VuursteunCommando brengt vuur uit.

Uitbreiding

Vanwege de verslechterde veiligheidssituatie is er sprake van een hernieuwde focus op het grootschalig conflict. Ook streeft de landmacht naar herstel van de balans tussen gevechtsondersteuning en manoeuvre. Daarom worden zo’n 30 PzH2000NL niet verkocht, in tegenstelling tot eerdere bezuinigingsplannen. Deze maakt de industrie allemaal up-to-date. Met 4 hiervan heeft de afdeling in april 2021 een extra, kleinere, PzH-batterij erbij gekregen. De niet gebruikte houwitsers worden opgeslagen als reserve. 

De mortierbatterij krijgt een extra peloton met 4 mortieren. Ook worden de mortieren gemoderniseerd. Ten slotte koopt het Vuursteun Commando nieuwe doelopsporingsradars.

Joint Fires Cells en Fire Support Teams

Het Vuursteun Commando is ook verantwoordelijk voor de  Joint Fires Cells en Fire Support Teams van de manoeuvre-eenheden:

  • Joint Fires Cells coördineren (gelijktijdige) zware wapeninzet vanaf de grond, vanuit de lucht (helikopters en vliegtuigen) en wapeninzet van marineschepen. Ze doen dit vanuit commandocentra ingedeeld bij de gevechtseenheden van de brigades, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers.
  • Fire Support Teams werken in het veld, dicht bij de aan te vallen doelen. Ze hebben radiocontact met de artillerie, vliegers of schepen en geven door waar het doel zich bevindt.
Vergroot afbeelding Observatiepost  van een Fire Support Team. Op de achtergrond staat het Fennek-verkenningsvoertuig van de vuursteunspecialisten.
Observatiepost van een Fire Support Team.

De eenheid ontstond begin 2013 door samenvoeging van de voormalige korpsen Veldartillerie en Rijdende Artillerie, aangevuld met de 120mm-mortiereenheden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Het Vuursteun Commando is gestationeerd op de Legerplaats bij Oldebroek in ’t Harde.

Opleiding

Het Vuursteun Commando beschikt over moderne onderwijsleermiddelen, zoals de waarnemerstrainer en het AFSIS Trainings- en OpleidingsSysteem (ATOS). En in Idar Oberstein in Duitsland heeft de Nederlandse lesgroep Doelbestrijding de beschikking over een trainer voor de PzH2000NL.