Geneeskundig Commando

Het Geneeskundig Commando (GnkCo) is verantwoordelijk voor de grondgebonden operationele gezondheidszorgketen, in Nederland en tijdens oefeningen in het buitenland. Het GnkCo bestaat uit de Militaire Gezondheidszorg CLAS (MGZ CLAS) en het Expertisecentrum (EC). Met als oprichtingsdatum 1 september 2023 is dit het jongste commando van de Koninklijke Landmacht.

Vergroot afbeelding Landmachtcommandant Wijnen draagt symbolisch de vlag over.
Landmachtcommandant Wijnen draagt symbolisch de vlag over.

Het versterken van de hele grondgebonden operationele gezondheidszorgketen was een lang gekoesterde wens. De inzet bij het opvangen, behandelen en afvoeren van gewonden tijdens de oorlog in Oekraïne benadrukte nog eens de noodzaak van een overkoepelend geneeskundig onderdeel. Het GnkCo brengt het operationele geneeskundige werkveld bij elkaar en draagt zo bij aan het verbeteren van de operationele gezondheidszorg binnen de landmacht.

Het commando werkt nauw samen met de staf van Commandant Landstrijdkrachten.

Locatie

Het Geneeskundig Commando huisvest op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo.

Embleem

Beschrijving van het embleem van het Geneeskundig Commando:

  • Het zwaard, dat weerbaarheid aangeeft, symboliseert het gevecht dat wordt ondersteund door de Geneeskundige Dienst, waar wordt opgekomen voor de behoeften en rechten van onze gewonden.
  • Het rode kruis is een internationaal symbool voor bescherming, dat in oorlogstijd het verschil kan maken tussen leven en dood.
  • De esculaap bestaat uit een staf waar een slang omheen kronkelt. De slang kan zijn huid afwerpen, wat onder meer staat voor genezing.
  • De krans bestaat uit samengevlochten laurier- en eikenbladeren. Laurier- of lauwerbladeren betekenen reinheid, overwinning en onvergankelijkheid. De eik is een symbool van kracht; eikenloof wijst op het redden van een ander.