Radarstation Wier

In Wier (Noord-Friesland) staat een van de 2 radarstations van Defensie die het Nederlandse luchtruim bewaken. Het oude radarstation wordt vervangen. Hiervoor is op dezelfde plek een nieuwe toren gebouwd waar in 2020 een nieuwe radarinstallatie in is gezet. Defensie neemt het nieuwe radarstation naar verwachting eind 2020 in gebruik. De oude toren inclusief radarinstallatie wordt gesloopt.

De oude installatie deed meer dan 40 jaar dienst, en was een zogenoemde Medium Power Radar (MPR). De nieuwe radar is een Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, Longrange (SMART-L). De radar in Wier geeft samen met een 2e MPR in Nieuw-Milligen een 24/7 landelijk radarbeeld aan de luchtgevechtsleiders van Defensie. Dit helpt om het Nederlandse luchtruim te bewaken, en militaire luchtoperaties te beschermen.

De 2e MPR (in Nieuw-Milligen) blijft nog in dienst totdat de 2e SMART-L wordt opgeleverd. Defensie wil die in Herwijnen plaatsen omdat die locatie een betere lage-hoogtedekking biedt dan Nieuw-Milligen.

Heeft deze informatie u geholpen?