Radarstation in Wier

In Wier (Friesland) staat een van de 2 radarstations van Defensie die het Nederlandse luchtruim beveiligen en bewaken. Het oude radarstation is vervangen en op dezelfde plek is een nieuw radarstation gebouwd.

Radar met geluidskoepel weer volledig in gebruik

Vergroot afbeelding De SMART-L-radar met koepel.
De radar met de nieuwe geluidskoepel.

Het radarstation was tot aan het onderhoud in oktober 2023 al dag en nacht in gebruik, ondanks het overschrijden van de geluidsnormen. Dit was nodig door de veiligheidssituatie in Europa.

Tijdens het onderhoud is op de radar een geluidskoepel geplaatst en is de aandrijving aangepast. Daardoor voldoet het nu wel aan de geluidsnormen. Vanaf vrijdag 1 maart 2024 draait de SMART-L radar weer dag en nacht.

Radar aan bij verhoogde dreiging

Defensie zette de nieuw geplaatste radar in Wier soms al aan buiten de afgesproken tijden. Dat gebeurde als er een verhoogde dreiging was. Het beschermen van Nederland is dan belangrijker dan de (geluids)overlast die de radar kan geven. Op deze pagina kunt u zien wanneer Defensie de radar extra heeft aangezet.

Hier vindt u de datum, het tijdstip en de reden waarom de radar extra aan stond:

  • Vanaf vrijdag 1 maart 2024 draait de SMART-L radar weer dag en nacht. Tijdens het onderhoud is op de radar een geluidskoepel geplaatst en is de aandrijving aangepast. 
  • Sinds 11 maart 2022 tot aan de verbouwing in 2023 stond de radar de hele tijd aan door de situatie in Oekraïne, en de Russische dreiging. Tijdens de verbouwing gebruikte Defensie een mobiele radar op Vliegbasis Leeuwarden.
  • Dinsdag 16 november 2021 tot donderdag 18 november 19.00 uur (de hele tijd). Reden: onderhoud aan de radar in Nieuw-Milligen.
  • Woensdag 25 augustus 2021, van 23.07 uur tot donderdag 26 augustus 3.42 uur. Reden: operationele noodzaak voor gevechtsleiding Koninklijke Luchtmacht.
  • Vrijdag 20 augustus 2021, van 19.00 tot 20.00 uur. Reden: onvoorzien onderhoud van de radar in Nieuw-Milligen.
  • Zaterdag 24 april 2021, van 18.52 tot 19.12 uur. Reden: transponder van vliegtuig gaf geen hoogte aan.