Radarstation Wier

In Wier (Friesland) staat een van de 2 radarstations van Defensie die het Nederlandse luchtruim beveiligen en bewaken. Het oude radarstation wordt vervangen. Hiervoor is op dezelfde plek een nieuwe toren gebouwd. Op dit moment werkt Defensie nog aan het klaarmaken van de radar. Defensie kan het nieuwe radarstation begin 2021 gaan gebruiken. De oude toren en radarinstallatie zijn gesloopt.

De oude installatie deed meer dan 40 jaar dienst, en was een zogenoemde Medium Power Radar (MPR). De nieuwe radar is een modernere radar die het Nederlandse luchtruim beter kan bewaken (SMART-L). De radar in Wier geeft samen met een 2e MPR in Nieuw-Milligen een 24/7 landelijk radarbeeld. Daarmee zijn ze de ‘de ogen en oren’ van de luchtgevechtsleiding van Defensie. Dit is noodzakelijk om het Nederlandse luchtruim te beveiligen en bewaken, en militaire luchtoperaties te beschermen.

De 2e MPR (in Nieuw-Milligen) blijft nog in dienst totdat de 2e SMART-L wordt opgeleverd. Defensie wil deze 2e radar in Herwijnen plaatsen.

Heeft deze informatie u geholpen?

Let op: als u op ‘Ga verder’ klikt, moet u naar beneden scrollen en kiest u voor ‘Wijzig’ of ‘Verstuur’.