Radarstation in Wier voldoet aan geluidsnorm

Het militaire radarstation in Wier (Friesland) voldoet aan de geluidsnormen door de nieuwe aandrijving en koepel. Vanaf vrijdag 1 maart draait de SMART-L radar weer dag en nacht. Daarmee zet Defensie een belangrijke stap om de bewaking van het luchtruim te garanderen. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat in een brief aan de Tweede Kamer. 

Vergroot afbeelding Het radarstation in Wier met koepel.
Het radarstation in Wier met koepel.

Het radarstation in Wier produceerde te veel geluid en voldeed niet aan de norm in de avond en in de nacht. Door de situatie in Oekraïne en de Russische dreiging was de radar in Wier sinds maart 2022 dag en nacht operationeel. Het afgelopen halfjaar zijn de aanpassingen aangebracht; de radar was in die periode buiten gebruik.

Een Deployable Air Defence Radar (DADR) van de NAVO verving sinds oktober vorig jaar het radarstation in Wier om het luchtruim boven Noord Nederland te bewaken. Deze DADR verhuist nu naar Nieuw Milligen om de dekking boven Zuid-Nederland over te nemen van een verouderde radar, de Medium Power Radar.

Raketten detecteren

De SMART-L-systemen kunnen vijandelijke vliegtuigen en raketten op grote afstand detecteren. Defensie maakt gebruik van een aantal tijdelijke maatregelen om de radardekking in Nederland te waarborgen.

De bewaking van het luchtruim wordt naar verwachting begin 2027 volledig overgenomen door SMART-L radars. Dan is de bouw van de installatie in Herwijnen voltooid. Het radarstation in Herwijnen wordt direct uitgevoerd met de nieuwe aandrijving en koepel, zoals ook in Wier nu is gerealiseerd.