Orkest Koninklijke Marechaussee

Het Orkest Koninklijke Marechaussee (voorheen Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee) is een beroeps fanfareorkest. De musici werken voor de Koninklijke Marechaussee waarbij de meesten een deeltijdcontract hebben of muzikant als nevenfunctie hebben. Het orkest speelt tijdens militaire plechtigheden bij de Koninklijke Marechaussee en geeft korpsconcerten. Ook verzorgt het de muziek bij Defensie- en staatsaangelegenheden.

Optredens

Het Orkest Koninklijke Marechaussee speelt onder meer tijdens beëdigingen, commando-overdrachten en medaille-uitreikingen. Dit doet zij hoofdzakelijk voor de marechaussee maar soms ook voor andere krijgsmachtdelen en organisaties.

Naast deze optredens verzorgt het orkest veteranenconcerten, taptoes, mars- en showoptredens en muzikale omlijsting bij herdenkingsdiensten.

Vaste optredens van het orkest zijn de Nederlandse Veteranendag, de Nijmeegse Vierdaagse, Prinsjesdag en de Nationale Taptoe.

Vergroot afbeelding Burgemeester van Apeldoorn Des Tombe overhandigt een van de instrumenten.
Burgemeester van Apeldoorn Des Tombe overhandigt een van de instrumenten aan lid tamboerkorps, 12 april 1950.

Geschiedenis

Het Orkest Koninklijke Marechaussee werd in 1950 opgericht als militaire drumband met signaalinstrumenten en slagwerk. De instrumenten werden destijds aangeboden door inwoners en de burgemeester van Apeldoorn.

Het orkest veranderde een aantal keer van bezetting. Voor het laatst in 2005. Sinds die tijd is het een fanfareorkest.

Vanaf 1 januari 2019 is de naam Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee gewijzigd. Met de naam Orkest Koninklijke Marechaussee komt de professionele status van het orkest beter tot zijn recht.

Het Orkest Koninklijke Marechaussee heeft Nederland vertegenwoordigd tijdens diverse taptoes en concerten in verschillende Europese landen. Maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Suriname, Canada, Zuid-Afrika en het Caribisch deel van ons Koninkrijk.

Vergroot afbeelding Dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee.
Dirigent kapitein Peter Kleine Schaars.

Dirigent kapitein Peter Kleine Schaars

Na zijn dienstplicht bij het Korps Mariniers begon Peter Kleine Schaars als trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent bij de Marinierskapel. In 2002 verliet hij de Marinierskapel om internationaal te werken als componist en producent. Ook deed hij veel ervaring op als (gast)dirigent. In 2013 keerde Kleine Schaars terug bij de Marinierskapel en werd hij chef-dirigent. Vanaf 1 mei 2017 is Kleine Schaars dirigent van het Orkest van de Koninklijke Marechaussee.

Ensembles

Uit het Orkest Koninklijke Marechaussee worden ook een big band, saxofoonkwartet, koperkwintet, combo, slagwerkgroep en andere ensembles geformeerd. Individuele muzikanten spelen de tamboer of de hoorn bij bijvoorbeeld begrafenissen en herdenkingen.

Vergroot afbeelding Muzikanten van het orkest Koninklijke Marechaussee spelen trompet.
Het orkest tijdens het Jubileumconcert in 2018.

Saxofoonkwartet

De combinatie van sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon zorgt voor een unieke en karakteristieke ensembleklank. Het saxofoonkwartet speelt een klassiek en licht repertoire met verschillende genres. Het kwartet speelt muziek van bijvoorbeeld Mozart en Beethoven. Maar ook jazzcomposities, tango’s, ragtimes en klezmermuziek van componisten zoals Piazolla, Gershwin en Pink.

Koperkwintet en koperensemble

Het koperkwintet heeft een klassieke bezetting van 2 trompetten, een hoorn, een trombone en een bastuba. Het kwintet speelt zowel originele stukken als bewerkingen. In het repertoire zitten composities van Wagner en Verdi, maar ook muziek van de Beatles en Bernstein. Als het nodig is wordt de vaste bezetting uitgebreid naar een (groter) ensemble.

Combo

Het combo speelt muziek bij verschillende gelegenheden. Het bestaat uit een ritmesectie met enkele muzikanten (koperblazers, saxofonist(en) en eventueel zang. Zij spelen alle soorten muziek.

Big Band

De Big Band bestaat uit koperblazers, saxofonisten en een ritmesectie gevormd door een basgitarist, pianist en drummer. Deze bijna 20-koppige band speelt beroemde jazzcomposities en arrangementen van popsongs met een hoog jazz-, rock- en funkgehalte. Het repertoire wordt aangevuld met muziek van bekende big band componisten als Sammy Nestico, Duke Ellington en Count Basie.

Boekingen

Wilt u het Orkest Koninklijke Marechaussee aanvragen voor een concert? Dat kunt u doen via het formulier van de Staf Militaire Muziek.

Stichting Vrienden van het Orkest Koninklijke Marechaussee

De stichting geeft financiële en morele steun aan het orkest. Door promotie geven zij ook meer bekendheid.

Voor minimaal €15 per jaar bent u donateur van de stichting. U kunt zich opgeven door een brief met uw naam en adres te sturen naar:

Stichting Vrienden Orkest KMar
t.a.v. Peter Ham
Antwoordnummer 1048
7300 VB Apeldoorn

U ontvangt een acceptgiro en een uitnodiging voor het jaarlijkse donateursconcert.

Geluidsfragment

Hier hoort u de defileermars van de Koninklijke Marechaussee. Het stuk uit 1964 is een creatie van mannenkoorvoorzitter kapitein Bosch en Huzaren-kapelmeester adjudant Reijnhoudt.

Defileermars marechaussee (Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee)

[Marsmuziek en zang]

Mannen, vrouwen van ons Wapen
Met zijn Koninklijke naam
Houdt Uw Wapenspreuk in ere
"Zonder vrees en zonder blaam"

Weest bereid tot al uw taken
't Zij in oorlog, 't zij in vree
Draagt met moed en trots Uw Nestel
Koninklijke Mar'chaussee

Draagt met moed en trots Uw Nestel
Koninklijke Mar'chaussee

Gaat zo voorwaarts in de toekomst
Zij de standaard steeds Uw tolk
Van hetgeen Gij hebt betekend
Voor Uw vorstenhuis en volk

Handhaaf immer Neerlands wetten
't Zij in oorlog, 't zij in vree
Blijft de steun van onze natie
Koninklijke Mar'chaussee

Blijft de steun van onze natie
Koninklijke Mar'chaussee