Marinierskapel der Koninklijke Marine

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is een van de 3 professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De 53 muzikanten verzorgen de muziek bij staatsceremonies en militaire ceremonies. Vaak samen met de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

De Marinierskapel heeft een speciale klank, uitstraling en speelt verschillende soorten muziek. Daarom wordt in binnen- en buitenland regelmatig om de Marinierskapel gevraagd.

Concerten

De concerten zijn meestal in 2 delen. Voor de pauze ligt het accent op symfonische blaasmuziek met solisten uit eigen gelederen. Na de pauze speelt de kapel in big bandopstelling en wisselen jazz, pop en entertainment elkaar af. Het korpsconcert in De Doelen in Rotterdam is een van de jaarlijkse hoogtepunten.

Marinierskapel begeleidt zangeres Maan.

Tijdens de Wereldhavendagen 2016 in Rotterdam trad zangeres Maan op samen met de Marinierskapel .

Concerten van de Marinierskapel worden soms uitgezonden op radio en tv. Hierdoor is de kapel bekend bij het grote publiek. Maar ook door cd-opnames en taptoes. Regelmatig werken nationale en internationale solisten hier aan mee.

De Marinierskapel heeft in bijna alle Europese landen opgetreden. Daarnaast in landen als Aruba, Curaçao, Japan, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

Chef-dirigent Marinierskapel majoor Arjan Tien.

Chef-dirigent Marinierskapel majoor Arjan Tien.

Chef-dirigent

Arjan Tien is de chef-dirigent en artistiek leider van de Marinierskapel. Arjan studeerde in 1994 af aan het Utrechts Conservatorium met de hoogste onderscheiding op de instrumenten viool en altviool.
Vanaf 1992 werkte hij bij het Radio Filharmonisch Orkest, eerst als altviolist en later als assistent-dirigent. Tussen 2006 en 2012 was hij artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest.

Arjan Tien is als hoofdvakdocent orkestdirectie verbonden aan het Conservatorium Maastricht. Als gastdirigent heeft hij de Marinierskapel vanaf 2011 diverse keren geleid.

Ensembles

Ensembles spelen vooral op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. Muzikanten van de Marinierskapel spelen in 4 ensembles:

Het strijkje van de Marinierskapel.

Het strijkje.

Strijkje

Het strijkje bestaat uit een violist, cellist, contrabassist en pianist. Zij spelen vaak in besloten kring. Het repertoire bestaat uit Hongaarse csardas, tango, wals, klassieke en romantische salonmuziek.

Koperkwintet van de Marinierskapel.

Het koperkwintet.

Koperkwintet

De volledige naam van het koperkwintet is het ‘Michiel Adriaenszoon de Ruyter Kwintet’ (MAR V). Het kwintet bestaat uit 2 trompettisten, 1 hoornist, 1 trombonist en 1 (bas)tubaïst. Soms aangevuld met pauken en percussie.

Naast het originele repertoire voor koperkwintet speelt het MAR V muziek uit alle tijdvakken. Zoals bewerkingen van ouvertures en opera’s van Monteverdi, Mozart, Rossini en Bizet. Maar ook selecties uit film-, musical-, swing- en popmuziek. Het kwintet speelt regelmatig tijdens kerkdiensten, herdenkingen en feestelijke openingen.

Saxofonist van het combo van de Marinierskapel.

De saxofonist van het combo.

Combo

Het combo bestaat uit een pianist, bassist, drummer en een saxofonist. Op speciaal verzoek kan het uitgebreid worden met een zanger. Zij spelen stijlvolle easy listening muziek. Het combo treedt op bij recepties, diners en feestelijke aangelegenheden. Daarnaast op conferenties en symposia.

Dansorkest van de Marinierskapel in actie.

Het dansorkest.

Dansorkest

Het dansorkest speelt tijdens stijlvolle feestelijke gebeurtenissen binnen Defensie. Ook is het een graag geziene gast bij civiele gelegenheden. De muzikale stijlen verschillen van pure dansmuziek zoals ballroom en latin tot jazz. Van de Ramblers tot Glenn Miller en Count Basie.

De laatste jaren speelt het dansorkest bij grotere benefietgala’s. Daarbij begeleidt het gerenommeerde artiesten zoals Liesbeth List, Linda Wagenmakers, Anita Meyer, Justine Pelmelay, Ellen ten Damme, Huub van der Lubbe en Denise Jannah.

Geschiedenis

Voordat de marine een eigen harmonieorkest had, gingen er al muzikanten mee aan boord van schepen. Vanaf 1799 kregen scheepscommandanten officieel toestemming muzikanten te laten meevaren. Zij vermaakten de bemanning tijdens lange zeereizen. Met toestemming van koning Willem III werd in 1864 de Stafmuziek van de Koninklijke Marine opgericht.

De Marinierskapel oefent in 1946.

De Marinierskapel in 1946. Repetitie in een lokaal in Rotterdam onder leiding van eerste luitenant G. Nieuwland.

De Stafmuziek van de Koninklijke Marine werd opgeheven na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Nederland meldden 18 vroegere leden van de stafmuziek zich in Rotterdam. 1 augustus 1945 besloot de toenmalige minister van Marine weer een muziekkorps op te richten. De officiële naam van dit muziekkorps werd Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Vrienden van de Marinierskapel

De stichting Vrienden van de Marinierskapel bezorgt de Marinierskapel de plaats die zij verdient: midden tussen het publiek! Dit doen ze door bijvoorbeeld cd’s te verkopen. Ook brengt de stichting een nieuwsbrief uit met informatie over de kapel. Donateurs steunen de stichting.

Prinses Margriet der Nederlanden is beschermvrouwe van de stichting.