Division Schnelle Kräfte

Met zijn 2.000 militairen maakt 11 Luchtmobiele Brigade vanaf juni 2014 deel uit van de Division Schnelle Kräfte (DSK). Dit is een nieuw opgerichte snelle interventie-eenheid, waarin Nederland en Duitsland samenwerken.

De divisie benut zo optimaal de kwaliteit van personeel en materieel. Het biedt ook voordelen voor opleiding en training. Omdat de militairen op dezelfde manier werken, is inzet van de troepen gemakkelijker. Het samenvoegen van de Nederlandse brigade met Duitse eenheden bespaart ook geld.

Leren van elkaar

De Duitse eenheden van de DSK, zo’n 8.500 manschappen, zijn gespecialiseerd in air borne: soldaten met parachutes uit een vliegtuig laten neerdalen. De luchtmobiele brigade heeft air mobile als specialiteit: luchtmobiel transport met helikopters die landen. Dat kan al dan niet in combinatie met air assault: aanvallen met gevechtshelikopters. Doel van de integratie is dat de eenheden van beide landen alles leren.

Inzet voor operaties

De geïntegreerde eenheid is vanaf 2019 volledig operationeel inzetbaar. Nederland en Duitsland beslissen wel afzonderlijk over een eventuele inzet van troepen.

Leiding van de divisie

Een Duits-Nederlandse staf leidt de divisie vanuit het Duitse Stadtallendorf. De troepen blijven gelegerd op hun eigen locaties. Voor de luchtmobiele brigade zijn dat Schaarsbergen en Assen.