Frontex

Nederland maakt deel uit van het agentschap Frontex: European Border and Coast Guard Agency. Frontex bewaakt de Europese buitengrenzen. De naam komt van het Franse ‘frontière extérieures’ (buitengrenzen). 

Taak Frontex

Frontex versterkt de Europese grenscontroles. Daarvoor coördineert de organisatie gezamenlijke operaties op het land, ter zee en in de lucht. Deze operaties bestaan naast de grenscontroles die de afzonderlijke landen uitvoeren.

Nederlandse bijdrage Frontex

Nederland draagt bij aan Frontex. Dat kan zijn met marineschepen en marechausseepersoneel. Tientallen marechaussees bewaken de Schengenbuitengrenzen en belangrijke posten zoals de zuidelijke buitengrens in Italië, Malta en Spanje en de oostelijke buitengrens in Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Frontex zet regelmatig migratiehonden en geleiders van Defensie in aan de Spaans-Marokkaanse, Bulgaars-Turkse en Grieks-Turkse (zee)grens. Defensie levert ook kennis en expertise aan Frontex. Dat gebeurt door het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Defensie Academie.

De verhoogde instroom van migranten naar Europa vraagt om meer inzet aan de Europese buitengrenzen.

20 december 2022 werd bekend dat de Nederlander luitenant-generaal Hans Leijtens de nieuwe directeur van Frontex wordt.