Apollo

Nederland en Duitsland werken steeds intensiever samen op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging. De behoefte aan die verdedigingsvorm is sterk toegenomen door uiteenlopende dreigingen vanuit de lucht.

Apollo is een samenwerking tussen het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) en de Duitse Grondgebonden Lucht- en Raketverdedigingseenheden. Deze samenwerking bestaat uit verschillende projecten:

  • samen opleiden, trainen en doctrines (handboeken met werkwijzen) opstellen.
  • eisen opstellen om verdedigingssystemen tegen raketten, artillerie en mortieren, en mogelijk gezamenlijk luchtverdediging voor de korte afstand aanschaffen;
  • de Duitse grondgebonden lucht- en raketverdedigingseenheid SAM-Group 61 toevoegen aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando;
  • een binationaal uitzendbare lucht- en raketverdedigingseenheid oprichten.

Geschiedenis

De samenwerking tussen de grondgebonden luchtverdedigingseenheden van Duitsland en Nederland kent een lange geschiedenis. Uitdagende missies in de wereld en reorganisaties in beide landen benadrukken de behoefte tot intensievere samenwerking. Nederland en Duitsland werkten van begin 2013 tot begin 2015 samen in de NAVO-missie Active Fence om Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.

Duitsland en Nederland verdedigen samen NAVO-grondgebied tegen een mogelijke raketdreiging vanuit Rusland sinds de Russische aanval in Oekraïne (2022).

Het DGLC vormt samen met de Duitse collega’s van de SAM-Group 61 een binationale luchtverdedigingseenheid voor de korte afstand (Binational Short Range Air Defence Task Force). Sinds 2022 treedt deze eenheid op als flitsmacht (snelst inzetbare deel) van de NAVO (NATO Response Force).