Embleem Logistiek Centrum Woensdrecht

Heraldische beschrijving

In azuur een horizontale vlucht, elke vleugel met 5  veren, vanaf rechts gaande door een tandkranswiel, alles van goud, en over alles heen een schuinlinks geplaatste bliksemschicht van keel. De omlijsting van het embleem wordt omschreven als een rond schild, los omzoomd door een lauwerkrans van sinopel, beladen met een ketting met 24 schakels van goud, getopt met een steekhelm van goud, gevoerd van keel. Spreuk: ‘praesidio viribus’ in letters van sabel op een lint van goud.

Symbolische betekenis

Omlijsting: Het aantal van 24 schakels in de ketting symboliseert de ketenregie en de 24 uurs serviceverlening, waarbij de deling van elke schakel in 2 helften staat voor dag en nacht.

Embleem: De vlucht met azuurblauwe achtergrond symboliseert de dominante taakstelling van het LCW, namelijk de instandhouding (logistiek en techniek) van luchtsystemen. Het tandkranswiel symboliseert de mechanische techniek, terwijl de bliksemschicht de elektro- en avionicatechniek symboliseert. Met de 5 veren in elke vleugel worden de 5 oorspronkelijke eenheden gesymboliseerd waaruit het Logistiek Centrum Woensdrecht is ontstaan, te weten het Depot Vliegtuigmotoren, het Depot Straalmotoren, het Depot Elektronisch Luchtmachtmaterieel, het Centrum voor Technologie en Missieondersteuning en een deel van het Maritiem Vliegkamp De Kooy.

De koningskroon kon hier niet want de oude krijgsmachtdelen voeren niet meer het predicaat koninklijk (officieel heten ze nu commando’s). Dit is onderdeel van het Commando Materieel en IT, niet van de Koninklijke Luchtmacht en dus niet koninklijk.