Embleem 302 Squadron

Heraldische beschrijving

Overgenomen van 316 Squadron: in een cirkelvormig schild van goud een bruine kiekendief in sabel, afgebeeld in slaande houding van linksboven naar rechtsonder. Alles gevat in de omlijsting vastgesteld van de emblemen van de vliegende operationele squadrons en midden onder voerend het nummer 316 in Arabische cijfers van sabel. Embleemspreuk: ‘doelbewust en trefzeker’ in Latijnse letters van sabel op een wit lint.

Symbolische betekenis

De bruine kiekendief is gekozen om de volgende redenen:

  1. het is een van de grootste nog in Nederland broedende roofvogels;
  2. de jachtwijze van de bruine kiekendief vertoont verrassend veel overeen komst met de door een Tactisch Squadron als 316 gevolgde aanvalswijze. De bruine kiekendief vliegt namelijk doorgaans zeer laag over de velden en volgt daarbij (zoals ook wij doen) de contouren van de begroeiing. Ziet hij een prooi (het ‘target’) dan volgt een soort snelle ‘pitch up’-manoeuvre waarna hij op de prooi ploft. Het  moment vóór het op de prooi ploffen is in het embleem vastgelegd;
  3. als bijzonderheid valt nog te vermelden dat het hier een adult exemplaar betreft, kenbaar aan de grijze vlekken op de vleugels. Dit suggereert uiteraard een bepaalde ervaring, een betere berekening op de taak waarmee het squadron zijn voordeel kan doen.