Zr.Ms. Tromp sluit havenbezoeken Azië af in Japan tijdens wereldreis

Zr.Ms. Tromp heeft het laatste havenbezoek in Azië afgerond. Het marineschip is vandaag vertrokken uit Nagasaki. De Tromp maakt zich nu op voor de volgende fase van de wereldreis Pacific Archer. Het schip neemt binnenkort deel aan Rim of the Pacific Exercise rondom Hawaï. Dit is de grootste marine-oefening ter wereld.  

Nagasaki was de laatste haven in Azië voor het schip. Eerder werden Mumbai, Singapore, Jakarta, Hai Phong en Busan bezocht.

Met Pacific Archer geeft Defensie invulling aan de intentie om de militaire aanwezigheid in de Indo-Pacific te versterken en de banden aan te halen met huidige en toekomstige partners in de regio. Nederland heeft grote belangen in de Indo-Pacific. Op economisch vlak geldt dat Nederland en Europa afhankelijk zijn van een vrije handel en goede betrekkingen met de landen in de regio.

Maritieme veiligheid

Onderweg naar Japan nam Zr.Ms. Tromp op de Oost-Chinese Zee deel aan een internationale missie voor maritieme veiligheid. Het doel was handhaving van sancties tegen Noord-Korea. Nederland droeg daarmee voor het eerst bij aan de zogenoemde UN Security Council Resolution Enforcement Coordination Cell (ECC).

Naast de Tromp werd ook de NH90-maritieme gevechtshelikopter ingezet die zich aan boord bevindt. Dit leidde eerder deze maand tot benadering van Chinese gevechtsvliegtuigen en een Chinese helikopter.

Samenwerkingsverband

De ECC is een samenwerkingsverband van 10 landen. Ze zien er op de Oost-Chinese Zee op toe dat Noord-Korea onder meer niet kan handelen in ruwe olie. Deze sanctie werd in 2017 opgelegd nadat het land nucleaire testen uitvoerde.

De taak bestond uit het verzamelen van eventueel bewijsmateriaal zodat schepen die de opgelegde regels overtraden geweerd konden worden. Dit moet altijd gebeuren via regelgeving, dus niet doormiddel van geweld. De bemanning hoefde niet in actie te komen.