Marineschip benaderd door Chinese helikopter en gevechtsvliegtuigen

In de Oost-Chinese Zee hebben Chinese gevechtsvliegtuigen eerder vandaag Zr.Ms. Tromp verschillende keren omcirkeld. Ook werd de NH90-maritieme gevechtshelikopter van het marineschip tijdens een patrouille benaderd door Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie. Het voorval vond plaats in het internationale luchtruim. 

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Tromp.
Zr.Ms. Tromp.

Zr.Ms. Tromp voerde patrouilles uit in de Oost-Chinese Zee ter ondersteuning van een multinationaal VN-verband. Dit ziet toe op het handhaven van de maritieme sancties tegen Noord-Korea zoals gedefinieerd in de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. 

Zr.Ms. Tromp vervolgt haar reis in het kader van Pacific Archer ‘24 volgens planning en is nu op weg naar Japan.