Eerste vlucht voor helidetachement Irak

Het helidetachement op Al Asad Airbase in Irak heeft vandaag de eerste operationele vlucht uitgevoerd. Met 3 Chinook-transporthelikopters zetten de militairen zich voor 1 jaar in voor twee missies.

In april kwamen de 3 Chinook-transporthelikopters gedemonteerd aan in Irak. De technische crew bouwde de heli’s vervolgens weer op, waarna de ‘groundrun’ en testvluchten volgden. Na het voordetachement kwam begin mei het hoofddetachement aan in Irak. 

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst kon de eenheid eerder vandaag ook daadwerkelijk aan de slag.  “Onze eerste vlucht was samen met de Spanjaarden. Deze eerste tasking betrof een vlucht van Al Asad Air Base naar onder meer Bagdad en Erbil”, vertelt detachementscommandant luitenant-kolonel Jeroen.

Twee missies

Het helidetachement wordt ingezet voor de bevoorrading van eenheden en de verplaatsing van mens en materieel voor twee missies in Irak. “Enerzijds zorgen wij voor het luchttransport ter ondersteuning van Operation Inherent Resolve. Dit is de anti-ISIS-coalitie die sinds 2014 actief is in Irak, onder leiding van de Verenigde Staten”, vertelt de detachementscommandant.

Daarnaast zetten de militairen zich in voor NAVO-missie Irak (NMI). Deze missie is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het land te versterken en terreurdreiging tegen te gaan. “Dit is waar we met z’n allen naartoe hebben gewerkt." 

Hoewel de militairen reeds actief zijn in het gebied, wordt nog de laatste hand aan de aanleg van werkplekken op het Nederlandse deel van het kamp gelegd. Dat deel moet in juli gereed zijn.

Grotere bijdrage

De inzet van de luchtmacht in Irak gaat een jaar duren. Het detachement wordt iedere 3 maanden gewisseld. Het helikopterdetachement is onderdeel van een grotere bijdrage die Defensie levert aan de missie. Sinds 24 mei leidt luitenant-generaal Cas Schreurs de NAVO-missie in Irak. In Bagdad is een eenheid van de Luchtmobiele Brigade verantwoordelijk voor de force protection, het beveiligen van militaire en civiele adviseurs. Alle eenheden worden ondersteund door een National Support Element. Maar de inzet van de Nederlandse krijgsmacht is groter. Een overzicht is te vinden op deze pagina.