Commando NAVO-missie in Irak voor het eerst in Nederlandse handen

Luitenant-generaal Cas Schreurs is vanaf vandaag troepencommandant van de NAVO-missie in Irak (NMI). Dit is voor de duur van 1 jaar. In deze functie moet de landmachtgeneraal afspraken tussen deelnemende NAVO-landen en de Iraakse overheid in goede banen leiden.

Vergroot afbeelding Een commando-overdracht.
Luitenant-generaal Schreurs (links) is de nieuwe troepencommandant van de NAVO-missie in Irak.

Schreurs is de eerste Nederlandse force commander voor de NMI. Hij volgt de Spaanse luitenant-generaal José Antonio Agűero Martinez op.

NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. De missie bestaat uit adviseurs van deelnemende NAVO-lidstaten. 

Vergroot afbeelding Militairen ondertekenen documenten.
Schreurs (links) heeft een jaar lang de leiding.

Geduld

Schreurs bevindt zich in Irak in een politiek-strategisch krachtenveld. Zo moeten alle NAVO-landen binnen de missie gemaakte afspraken goedkeuren. Dat vergt een lange adem. Schreurs: “Het betekent dat je tijdig een goed plan moet bedenken, wil je veranderingen bewerkstelligen. Van sommige beslissingen zal ik het effect niet zelf meemaken. Bij een militaire opdracht zie je vaak meteen resultaat. In deze functie moet ik als commandant meer strategisch geduld hebben.”

De generaal deed in zijn carrière veel ervaring op die hem helpt als ‘force commander’. Hij diende onder meer in voormalig Joegoslavië (Bosnië-Herzegovina) en Afghanistan. “Ik heb geleerd mij aan te passen aan verschillende culturen en situaties. Deze vaardigheden komen van pas bij het leiden van deze internationale coalitie. Ook mijn ervaring met diplomatie en strategische planning heb ik keihard nodig om de doelen in Irak te bereiken.”

Schreurs was de afgelopen 3 jaar commandant van 11 Luchtmobiele Brigade.

Chinooks en force protection

Nederland draagt aan de NAVO-missie in Irak bij met onder meer 3 Chinook-transporthelikopters. De toestellen worden ingezet voor bevoorrading en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel. Het bijbehorend luchtmachtdetachement bestaat uit 120 militairen.

Verder is een 110-koppige eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade verantwoordelijk voor de force protection binnen de NMI. De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs.