Mega-operatie: Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimt vliegtuigbom in Rotterdam

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vandaag op de Claes de Vrieselaan in Rotterdam een niet ontplofte vliegtuigbom verwijderd. Het ging om een exemplaar uit de Tweede Wereldoorlog. Het betrof een van de grootste explosieven-opruimingsoperaties van de afgelopen decennia. Voor de ontmanteling van de bom zijn 3 panden met 6 woningen afgebroken. De vliegtuigbom wordt later op de Maasvlakte gecontroleerd tot ontploffing gebracht. 

Vergroot afbeelding Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.
De bom lag op 8 meter diepte.

De vliegtuigbom, een 250-ponder, lag onder de woningen op een diepte van 8 meter. Het explosief is per abuis afgeworpen tijdens een bombardement van de Royal Air Force op 3 oktober 1941. De bom was bedoeld voor het havengebied, toen in handen van de Duitsers.

Het uitgraven van de laatste twee meter rond de bom was precisiewerk. Dit gebeurde schepje voor schepje onder begeleiding van EOD-medewerkers. Uiteindelijk ontmantelden zij het explosief door de ontsteker te verwijderen.

De bom werd vervolgens uit de grond getakeld. Tijdens de operatie moesten omwonenden hun huis tijdelijk verlaten. Ook werd het luchtruim boven de wijk Middelland een paar uur gesloten. 

Vergroot afbeelding Een militair van de explosieven opruimingsdienst op de rug gezien.
Het betrof een van de grootste explosieven-opruimingsoperaties van de afgelopen decennia.

Veiligheidsmaatregelen

Voorafgaand aan de ruiming zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Zo liet de gemeente een bouwkuip en een dakconstructie rondom de bom plaatsen om de impact van een eventuele explosie te verkleinen.

De aanwezigheid van de vliegtuigbom op de Claes de Vrieselaan in de wijk Middelland kwam enkele jaren geleden aan het licht door een historisch onderzoek. Hieruit bleek dat bij het bombardement van Rotterdam op 3 oktober 1941 een pand op de Claes de Vrieselaan werd doorboord door een zogenoemde blindganger. Dat is een niet ontplofte bom.

Eind 2016 werd met behulp van detectieapparatuur de waarschijnlijke aanwezigheid en locatie van de blindganger bevestigd. De bom lag op zo’n 8 meter onder de grond. Op dit soort dieptes kan een explosief vaak zonder risico blijven liggen. In het geval van de Claes de Vrieselaan was het echter nodig om funderingen te herstellen.

Daarop heeft het college van Burgemeester en Wethouders in 2017 besloten dat de bom moest worden geruimd.