Hoofdrol voor Defensie tijdens NAVO-top 2025 in Den Haag

De jaarlijkse NAVO-top is op 24, 25 en 26 juni 2025 in het World Forum in Den Haag. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de bijeenkomst van het bondgenootschap in Nederland wordt georganiseerd. Voor onder meer de veiligheid, militaire presentie en transporttaken worden zo’n 10.000 militairen en andere defensiemedewerkers ingezet.

Daarbinnen is gezien de veiligheidsmaatregelen een grote rol weggelegd voor de Koninklijke Marechaussee. Naar verwachting komen er ongeveer 6.000 delegatieleden naar de Hofstad, onder wie veel staatshoofden en regeringsleiders. Nog eens zo’n 2.000 journalisten uit binnen- en buitenland komen voor verslaglegging van de top naar Den Haag.

Minister Kajsa Ollongren noemt de NAVO belangrijker dan ooit. “De situatie in de wereld toont aan dat we als NAVO-landen schouder aan schouder moeten staan en solidair moeten zijn. Deze top onderstreept het belang van deze samenwerking.”

Grote eer

Tijdens de NAVO-top van 2023 in het Litouwse Vilnius is Nederland gevraagd de top in 2025 te organiseren. Dat verzoek is destijds ingewilligd. Wat burgemeester van Den Haag Jan van Zanen betreft is het een grote eer dat de top in zijn stad georganiseerd wordt. “Den Haag is als internationale stad van vrede en recht de gaststad bij uitstek voor deze topconferentie.”